UPDATE: Tweede 'Bosman-arrest' zit in beslissende fase

UPDATE: Tweede 'Bosman-arrest' zit in beslissende fase

18-09-2018 19:40
3

Dankzij het Belgische Bosman-arrest zag het voetbal er over heel de wereld in de jaren '90 van de vorige eeuw plots helemaal anders uit. Mogelijk zorgt een nieuwe rel in ons land wederom voor een aardverschuiving ver buiten onze landsgrenzen.

Momenteel vecht makelaar Daniel Striani de 'Belgenregel' aan. Die regel schrijft voor dat een ploeg in Eerste Klasse een minimum aantal Belgen op het wedstrijdblad zet. Volgens de makelaar bemoeilijkt deze regel zijn werk. Buitenlanders kan hij minder snel aan Belgische clubs slijten. Als argumentatie gebruikt Striani dat in Europa het vrije verkeer van personen en vrije dienstverlening gelden, maar dat de regel die zaken tegenhoudt.

Op zich zou de regel kunnen, maar het schoentje wringt wel. "Je kunt zo'n regel wél invoeren als je kunt aantonen dat er een hoger doel is. Dan wordt in dit geval gewezen op het belang om in de jeugd te investeren en om de Belgische clubs competitief te houden", stelt advocaat Olivier Deschacht bij Sporza.

"Maar je kunt dan wel iets in België belangrijk vinden, toch zal je nog altijd de toets van Europa moeten doorstaan. Je moet aantonen dat die regel effect heeft. Terwijl enkele studies aantonen dat er juist heel weinig effect is of toch tenminste dat eventuele effecten niet in verhouding staan met de belemmering van fundamentele Europese vrijheden."

Advocaat Bosman aan het werk
Striani is volgens Deschacht slechts 'een loopjongen' van advocaat Jean-Louis Dupont (bekend van het Bosman-arrest), maar toch kan de bom wel eens snel ontploffen. "Als Dupont en Striani over de procedurele drempels kunnen springen en de rechtbank vindt dat de zaak ontvankelijk is, dan is de kans groot dat de zaak naar Europa zal worden doorgeschoven, naar het Hof van Justitie in Luxemburg. De kans is reël dat ze daar gelijk zullen krijgen. En dan zit je met een tweede Bosman-arrest."

Update 18/09, 19.40: Dinsdag heeft de rechtbank van koophandel van Brussel de laatste stukken in het dossier over een klacht tegen de regel van de Europese voetbalbond UEFA over 'lokaal opgeleide spelers' in ontvangst genomen. Concreet wil dat zeggen dat de debatten gesloten zijn en de rechtbank zich binnen enkele weken kan uitspreken. Dat schrijft Het Nieuwsblad.