Stanciu moet veel warmte voelen, dat was er niet bij Anderlecht

"Stanciu moet veel warmte voelen, dat was er niet bij Anderlecht"

18-01-2018 11:30
9

Officieel is het nog niet, maar Nicolae Stanciu gaat hoogstwaarschijnlijk vertrekken naar het Tsjechische Sparta Praag. Een teleurstelling voor Rudi Verkempinck, die onder Christoph Daum nog assistent was bij Roemenië. 

Verkempinck is zo een illusie armer. "Het is geen succesverhaal geweest. Ik betreur dat, vooral voor Anderlecht, want zij hebben toch serieus geïnvesteerd in die jongen. Maar je ziet dat een speler niet in elke context zijn maximale prestatie levert. Je moet daar ook de kansen voor krijgen. Nicolae is een jongen die veel warmte moet voelen en die voldoende kansen moet krijgen om zich te kunnen ontplooien. Die zijn er niet geweest", vertelt hij bij Sporza.

De échte Stanciu heeft Anderlecht nooit gezien. "Ik herinner me nog de wedstrijden van Stanciu met Steaua Boekarest tegen Sparta Praag. Hij was toen zeer goed. Anderlecht heeft toen beslist om hem zo snel mogelijk te halen en ik denk dat Sparta zich nu herinnert hoe goed Stanciu in die periode was. Jammer genoeg heeft hij dat niet kunnen doortrekken in Anderlecht. Ik had er echt wel meer van verwacht, zeker op basis van wat ik gezien had in Roemenië en bij de Roemeense nationale ploeg."

Vooral dit tweede seizoen was een grote teleurstelling. "In de periode onder Weiler stond het middenveld met Tielemans en Dendoncker goed. Toen had hij geen recht van spreken. Ik vond het een correcte keuze van Weiler om hem niet te laten spelen. Ik dacht dat hij dit seizoen toch zijn kans zou krijgen, maar dat is niet gebeurd."

Man van 10 miljoen
Het label 'man van tien miljoen euro' bleef als een molensteen rond zijn nek hangen. éToen je met Nicolae daarover sprak, merkte je dat hij daarover een verantwoordelijkheidsgevoel had. Maar hij was wel een voorbeeldige prof en hij heeft altijd keihard gewerkt om in de basis te geraken. Maar in zijn andere ploegen was hij de echte nummer tien en speelde iedereen in zijn functie. De coach gaf hem veel vrijheid bij Steaua. Maar hier is het vertrouwen weggegaan en dan is Nicolae in een neerwaartse spiraal terechtgekomen."

"Hij zat er wel mee. Hij had het beste voor. Ik voelde bij hem ook altijd de hoop en het geloof dat hij het kon keren, maar dat is niet gelukt. Ik hoop dat het wel lukt in Praag."