De Belgische WK-vijand: de sterke en zwakke punten van Tunesië

De Belgische WK-vijand: de sterke en zwakke punten van Tunesië

01-12-2017 17:40

De teerling is geworpen, de Rode Duivels kennen hun tegenstanders voor de groepsfase van het WK 2018. Uit pot 3 kwam niemand minder dan Tunesië tevoorschijn, het land waarvan Georges Leekens bondscoach was in 2014. VoetbalPrimeur.be neemt de Tunesiërs al eens onder de loep.

Parcours in de kwalificaties
Na een afwezigheid van twaalf jaar mag Tunesië opnieuw deelnemen aan het WK. De kwalificatie liep nochtans niet van een leien dakje. Na een teleurstellende Afrika Cup werd bondscoach Henryk Kasperczak de laan uitgestuurd. Zijn opvolger Nabil Maâloul moest Tunesië naar het WK loodsen en deed dat met verve. Hij koos voor een 4-3-2-1 systeem en dat sloeg aan bij zijn selectie.

Tunesië eindigde in de Afrikaanse kwalificatie op de eerste plaats in een groep met DR Congo, Libië en Guinee. De troepen van Maâloul verloren geen enkele wedstrijd en eindigde eerste met veertien punten, één puntje meer dan Congo.

Sleutelspeler in het systeem van de nieuwe bondscoach is flankaanvaller Ali Maâloul (Al Ahly). Op het middenveld staan twee harde werkers met Ferjani Sassi and Mohamed Amine Ben Amor. Voorin is het vooral opletten voor Youssef Msakni. De youngster is momenteel aan de slag in Qatar, maar hij wordt beschouwd als een enorm talent en staat op de radar van veel Europese topclubs.

Belgische connectie
Het zal niet de eerste keer zijn dat België tegenover Tunesië staat op een wereldkampioenschap voetbal. Tijdens het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea speelden de Rode Duivels, met toenmalige bondscoach Robert Waseige, 1-1 gelijk tegen de Tunesiërs. Marc Wilmots scoorde toen het openingsdoelpunt.

Bij de huidige selectie van Tunesië zitten geen spelers met een Belgische link, maar enkelen mogen wel hoop koesteren. Anderlecht-spits Hamdi Harbaoui heeft al elf selecties en scoorde daarin vier doelpunten. Dylan Bronn, verdediger bij AA Gent, zal al een paar keer in de voorselectie van de Tunesiërs.

Prognose: 3e
België en Engeland zijn uiteraard de topfavorieten om door te stoten in groep G. Daarachter zal Tunesië met Panama moeten strijden voor de derde plek, maar wij schatten de Tunesiërs toch nog een beetje hoger in.