De Belgische WK-vijand: de sterke en zwakke punten van Engeland

De Belgische WK-vijand: de sterke en zwakke punten van Engeland

01-12-2017 17:25

De teerling is geworpen, de Rode Duivels kennen hun tegenstanders voor de groepsfase van het WK 2018. Uit pot 2 kwam niemand minder dan Engeland tevoorschijn, het land waar de meerderheid van de Duivels haar brood verdient. VoetbalPrimeur.be neemt de Engelsen al eens onder de loep.

Parcours in de kwalificaties
Op grote toernooien loopt er altijd wel iets verkeerd, maar in de kwalificatiecampagnes zijn de Engelsen koning. Het is inmiddels al ruim acht jaar geleden dat men over het Kanaal nog eens een kwalificatiepot voor het WK of EK verloor. Op 10 oktober 2009 ging The Three Lions onderuit in OekraÏne. Nadien hoefde het dus nooit meer te treuren in aanloop naar een grote afspraak.

Ook richting het WK in Rusland kende Engeland geen problemen. Op de openingsspeeldag ging het al triomferen op bezoek bij de grootste concurrent, Slowakije. Nadien volgden nog zeven zeges en twee gelijke spelen. Bijzonder opvallend: in acht van die tien partijen hielden de Britten de nul. Schotland scoorde twee maal tegen, de Slowaken sloegen in de terugmatch op Wembley nog één maal toe. Drie tegentreffers dus, enkel Spanje kan die cijfers voorleggen.

De coach
Sinds september 2016 staat Gareth Soutgate aan het roer van de Engelse trots. HIj moest Roy Hodgson doen vergeten, die er op het EK in Frankrijk een zootje van had gemaakt. Daar werd Engeland geëlimineerd door ... IJsland. Onder opvolger Southgate zijn de tabloids weer wat positiever gestemd. De nieuwe keuzeheer verloor nog maar twee partijen, vriendschappelijk én niet tegen de minsten. Enkel Frankrijk en Duitsland konden de Engelsen stuiten, telkens met het kleinste verschil.

Sterke en zwakke punten
De kwalificatiecampagne voor het komende WK leert het al: de sterkte van Engeland ligt voornamelijk achterin. Nochtans lopen in die as niet meteen de grootste namen rond. In de voorbije twee oefenmatchen, waarin zijn team overigens met 0-0 gelijk speelde tegen opnieuw Duitsland en Brazilië, experimenteerde Southgate met jongelingen als Kieran Trippier of Harry Maguire. Zelfs in de Premier League zijn dat niet meteen de grootste namen.

Aanvallend lopen er wel enkele bekendheden rond. Recorddoelpuntenmaker Wayne Rooney hield er recent mee op, maar met Harry Kane staat er een waardig vervanger. De sluipschutter scoort vanuit alle hoeken. Met Raheem Sterling, Delle Ali en Marcus Rashford loopt er nog heel wat talent rond in de offensieve sector. Desondanks wezen de resultaten in de kwalificatiecampagne niet bepaald op een Engelse doelpuntenmachine. Enkel tegen Schotland (3-0) en Malta (0-4) scoorde onze opponent meer dan twee keer.

Prognose
2e. Voor onze Rode Duivels moet de affiche tegen Engeland eigenlijk een droomloting zijn. Zowat de helft van onze selectie presteert al jaren in de Premier League, waar de Belgen veelal uitblinker zijn en de Engelsen figuranten. Qua individuele kwaliteit hoeven we dus zeker niet onder te doen voor de mannen van Southgate, integendeel. Bovendien zullen zullen Romelu Lukaku en co ongetwijfeld niet gemotiveerd moeten worden. 

Eerdere confrontaties
31 keer speelden de Duivels al tegen Engeland, maar aan 26 juni 1990 wordt natuurlijk niemand graag herinnerd. Nooit eerder voetbalde onze nationale ploeg zo indrukwekkend als op het WK in Italië. Een droomscenario leek in de maak, ware het niet dat het doelhout doelpunten verhinderde in de achtste finale tegen de Engelsen. In de slotminuut van de verlenging sloeg het noodlot dan toe. De vermaledijde David Platt vloerde Michel Preud'homme. Collectief trauma ...

Van die andere 30 onderlinge duels werden er liefst negentien voor Wereldoorlog II gespeeld. Een echte referentie is dat dus niet. Naas het Platt-drama ontmoetten we Engeland ook op het WK 1954 en het EK 1980. Twee maal eindigde de ontmoeting op een gelijkspel (0-0 en 1-1). De laatste krachtmeting vond plaats in 2012. Op Wembley verloor Marc Wilmots toen een oefenduel met de kleinste marge, na een goal van Danny Welbeck.