Voormalig bondscoach met opmerkelijk verhaal:  'Jan Vertonghen, wie is dat?'

Voormalig bondscoach met opmerkelijk verhaal: 'Jan Vertonghen, wie is dat?'

06-10-2017 08:25
1

Als Jan Vertonghen speelt tegen Bosnië en Cyprus is hij de recordinternational van België. Volgende week kan hij zijn 97e interland spelen. Ooit debuteerde de verdediger bij de Rode Duivels onder René Vandereycken. In Het Laatste Nieuws blikt de voormalig bondscoach terug op het debuut van Vertonghen.  

Tegenwoordig is Vertonghen een wereldster. Bij zijn debuut kwam hij nog uit voor het bescheiden RKC Waalwijk, dat hem huurde van Ajax. Zelfs in ons land kende niet niet iedereen Vertonghen. "Ik weet nog - op de dag dat ik de selectie bekendmaakte - dat ik de lijst van de spelers voorlas. Een Franstalige journalist tikte zijn Nederlandstalige collega aan en vroeg: 'Jan Vertonghen, wie is dat?' (lacht) Ik vond dat grappig. Hij zat helemaal vooraan en ik kon het liplezen", aldus Vandereycken in de krant. 

In het seizoen 2006 - 2007 maakte Vertonghen al indruk op Vandereycken. ""Hij was gedreven, rustig en had toen al een bepaalde humor. Jan was een speler van wie ik dacht: hij is jong, laat hem maar wat internationale ervaring opdoen. De sportieve staf en ikzelf vonden dat hij er klaar voor was. We moesten ook kijken naar de toekomst van de nationale ploeg op lange termijn. Het had geen zin om direct rendement te eisen. Ervaring opdoen was belangrijker."

Lees ook: Pech voor Vertonghen, bijzondere rugnummer bij de Rode Duivels mag niet