VP Awards 2017: Anderlecht-goudhaantje kaapt brons weg na weergaloos seizoen

VP Awards 2017: Anderlecht-goudhaantje kaapt brons weg na weergaloos seizoen

30-05-2017 17:00

De lijnen zijn gesloten, de stemmen zijn geteld. De voorbije dagen gingen zowel jullie, de lezers, als de redactie van VoetbalPrimeur.be op zoek naar de beste speler uit de Jupiler Pro League van het huidige seizoen. Vandaag, dinsdag, maken we de man op positie drie bekend: Youri Tielemans van RSC Anderlecht.

De draaischijf van paars-wit slaagde er eindelijk in een constante te krijgen in de klasseflitsen die hij al sinds jongsaf laat bewonderen. Dat heeft voornamelijk de redactie van VP kunnen bekoren, zo blijkt. In onze rangschikking strandde Tielemans op een zucht van de eerste plek. Bij jullie, onze lezers, moest de golden boy van Neerpede het stellen met een vijfde plaats. Globaal leverde hem dat 134 punten op (op een maximum van 200). Voldoende om de laagste trede op ons podium te bezetten.

Mooiste actie
KV Oostende – RSC Anderlecht 1-4 (19 februari 2017)
Tussen minuut 67 en 69 vielen in de Versluys Arena (en in heel wat huiskamers en cafés) honderden monden open van verbazing. Amper een tiental minuten na een zeldzame invalbeurt zette Tielemans zijn handtekening onder twee weergaloze penseelstrepen. Eerst haalde hij met de rechtervoet verschroeiend uit vanop afstand, waardoor hij Anderlecht op een 1-2-voorsprong plaatste.

“Toch eens laten zien dat dit geen toevalstreffer was”, moet de youngster nadien gedacht hebben. Amper 120 seconden later zorgde Tielemans immers voor een ongeziene dummy. Ditmaal speelde hij zijn mannetje uit vanop de rechterkant, waarna hij naar binnen sneed en de linker eens tegen de bal liet ploffen. William Dutoit hoort het drie maanden na datum nog steeds suizen in de oren.

Conclusie VP
Zijn twee kanonskogels in Oostende gingen de wereld rond. Dat was geen primeur voor Tielemans, die bij elke Europese voetballiefhebber al jarenlang te boek staat als een aanstormende klepper. Tot voor deze jaargang wisselde de middenvelder hoge toppen echter te vaak af met diepe dalen. Niet onbegrijpelijk voor een tiener. De voorbije maanden betekenden dan ook de ‘coming of age’ voor het Ketje. Als patron loodste hij Anderlecht naar de titel. De jongen is man geworden. Volgende missie: die lijn doortrekken bij AS Monaco.

Top 5:
5. Ruud Vormer (Club Brugge)
4. José Izquierdo (Club Brugge)
3. Youri Tielemans (RSC Anderlecht)
2. ?
1. ?