Belgische clash om nooit meer te vergeten, Genk zadelt Gent op met enorme kater

09-03-2017 22:56
16

AA Gent en KRC Genk hebben in de zestiende finales van de Europa League reclame gemaakt voor het Belgische voetbal. De bezoekers uit Limburg wonnen maar liefst met 2-5 in de Ghelamco Arena.

In een spektakelrijke eerste helft zorgde Gent voor het eerste doelgevaar. Na een scrimmage voor de kooi van Mathew Ryan mikte Jérémy Perbet van dichtbij tegen de lat. Gaandeweg nam Genk het initiatief over. Ally Samatta kreeg twee kansjes, maar die kon de spits niet verzilveren.

Malinovsky heerst
De bezoekers bleven druk zetten en werden daar na twintig minuten voor beloond. Ruslan Malinovsky zette zijn ploeg op voorsprong met een schitterende vrije trap in de kruising. Lang kon Genk die voorsprong echter niet vasthouden. Een voorzet van Kenny Saief belandde via de lat bij Samuel Kalu, die aan de tweede paal de gelijkmaker binnen knalde.

Genk was niet uit zijn lood geslagen door de snelle gelijkmaker. Malinovsky heerste op het middenveld en was opnieuw beslissend op een stilstaande fase. Omar Colley kopte zijn perfecte hoekschop tegen de netten, weliswaar na een blunder van nieuwbakken Gent-doelman Lovre Kalinic.

De Gentse afweer viel als een kaartenhuisje in elkaar. Jacub Brabec kreeg alle ruimte bij een corner, maar mikte een metertje naast. Genk bleef aanvallen dat het een lieve lust was. Na een knappe actie van de Limburgers joeg Samatta de 1-3 tegen de netten.

Perbet mist penalty
De wedstrijd leek helemaal afgelopen toen Jere Uronen kort voor de pauze zelfs een vierde doelpunt maakte voor Genk, maar tijdens de tweede helft waren de bezoekers minder dominant. Gent knokte zich terug in de wedstrijd en kreeg loon naar werken.

Saief schudde een knappe voorzet uit zijn sloffen en bereikte Kalifa Coulibaly, die de 2-4 voorbij Ryan kopte. Toen Kalu foutief gestopt werd in de zestien, kreeg Gent een uitstekende kans om de aansluitingstreffer te scoren. Perbet eiste de bal op, maar Ryan pakte de penalty van de Fransman.

Samatta beslist partij
Een pijnlijke misser van Perbet, want even later mochten de boeken helemaal dicht de Buffalo’s. Na een schitterende aanval via Malinovsky en Thomas Buffel, mocht Samatta van dichtbij de 2-5 over de lijn tikken.

De Gentse veer was helemaal gebroken na het vijfde doelpunt van de Limburgers. De Buffalo’s probeerden zich nog te herpakken, maar Genk controleerde makkelijk en kwam nooit meer onder druk.