DE VIJF: Deze spelers vertrokken net als De Maio al snel met de noorderzon

17 augustus om 15:15

42 dagen nadat hij een contract ondertekende bij RSC Anderlecht, staat Sebastian De Maio alweer op het punt om Brussel te verlaten. Na een aanvaring met trainer René Weiler trekt de Franse verdediger op huurbasis naar Fiorentina. De Maio is niet de eerste voetballer in de geschiedenis die snel na een transfer andere oorden opzoekt. VoetbalPrimeur.be somt vijf illustere voorgangers op.

Jelle Vossen
Lange tijd leek jeugdproduct Vossen niets verkeerd te kunnen doen in Genk, maar in de zomer van 2015 vielen de Limburgse fans haast achterover van verontwaardiging. Na een behoorlijke uitleenbeurt aan Middlesbrough in het voorafgaande seizoen tekende Vossen begin juli bij reeksgenoot FC Burnley.

Niets aan de hand natuurlijk, tot de inmiddels 27-jarige sluipschutter op de slotdag van de transferperiode inging op de avances van... Club Brugge. Daardoor bleef zijn passage in Burnley beperkt tot vier optredens. Door zijn gevoelige transfersaga heeft Vossen het bij velen in de Luminus Arena verkorven.

Per Laursen
We blijven nog even in Genk, want daar waren ze in de jaren negentig zelf getuige van een opvallende passage. In januari 1997 haalde de fusieclub Per Laursen aan boord. De Deense aanvaller moest in Limburg voor doelpunten gaan zorgen, maar dat draaide toch even anders uit.

Vijf maanden nadien mocht Laursen zijn kastje in Genk alweer leeg maken. De aanleiding voor dat vertrek valt op zijn minst opmerkelijk te noemen. Na een invalbeurt in de competitie pakte hij al snel rood, waarop Laursen doodleuk een sigaretje ging roken tussen de Genkse fans. Na een handvol wedstrijden betekende dat meteen het einde van zijn Belgische verhaal.

Andy van der Meijde
Een enfant terrible van het Nederlandse voetbal. Bij Ajax ontwikkelde van der Meijde zich tot een toptalent op de Europese velden, maar avonturen bij Internazionale en Everton FC draaiden uit op een sisser. Een periode van acht maanden zonder club was het gevolg, tot PSV de vleugelspeler in maart 2010 een nieuwe kans gaf.

Als van der Meijde naar behoren presteerde, zou zijn verbintenis automatisch met twee jaar verlengd worden. Daar zou het echter nooit toe komen. In ruim twee maanden tijd kwam de Nederlander tot geen enkel officieel duel in Eindhoven. Het zou meteen het einde betekenen van zijn profcarrière.

Jeanvion Yulu-Matondo
Als jonge snaak profileerde Yulu-Matondo zich bij Club Brugge als één van de talenten om naar uit te kijken in het Belgische voetbal, maar de pijlsnelle aanvaller zakte weg na een transfer naar Roda JC. Passages bij Levski Sofia en KVC Westerlo brachten geen soelaas. In februari 2013 leek hij dan toch klaar om zijn loopbaan te heroriënteren.

Na een testperiode van drie weken ondertekende de Belg met Congolese roots een voorlopige verbintenis bij FC Bury, een team uit de Engelse League One. De term ‘voorlopig’ moest hij echter behoorlijk letterlijk nemen. Twee dagen en een zwakke wedstrijd bij de reserven later zat Yulu-Matondo alweer op het vliegtuig naar huis.

Sergi Guardiola
Eindigen doen we ongetwijfeld met het meest opmerkelijke verhaal. Op 28 december 2015 zag Sergi Guardiola, geen familie van de huidige Manchester City-coach, zijn zogenaamde droom in vervulling gaan. De jonge Spanjaard ondertekende immers een contract bij de B-ploeg van FC Barcelona. Na welgeteld één uur werd het document echter alweer verscheurd.

Enkele aandachtige Catalanen vonden immers bezwarende uitspraken op het Twitter-account van Guardiola. Met leuzes als ‘Hala Madrid’ en ‘Puta Cataluña’ maakte de kersverse aanwinst zich niet bepaald populair in Barcelona. De overeenkomst werd dan ook stante pede verbroken. Guardiola vond nadien onderdak bij de tweede elftal van Granada FC.