Club Brugge op zoek naar veertiende Supercup, Standard krijgt helse opdracht

Club Brugge op zoek naar veertiende Supercup, Standard krijgt helse opdracht

23-07-2016 13:36

Zaterdagavond trappen Club Brugge en Standard Luik het Belgische voetbalseizoen écht op gang. Om 20u staan beide topclubs tegenover mekaar in de strijd om de Supercup. Afgaand op de statistieken uit het verleden mag Club zich alvast de gedoodverfde favoriet noemen.

Club Brugge staat vanavond voor de zeventiende keer aan de aftrap van de Belgische Supercup. Enkel aartsrivaal RSC Anderlecht tekende vaker present: liefst twintig keer betwistten de Brusselaars de wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar van het seizoen voordien. Als het op overwinningen aankomt, spant Blauw-Zwart echter de kroon. Het veroverde de trofee al dertien keer.

Dat betekent dus dat Club nog maar drie keer verloor in de Supercup. Dat was vorig jaar nog het geval, toen KAA Gent de rivaal uit Brugge met 1-0 versloeg. Voor de West-Vlamingen is het van 2005 geleden dat ze de prijs nog eens mochten bijschrijven op het palmares. In dat jaar klopten ze wijlen Germinal Beerschot na strafschoppen.

Standard heeft statistieken tegen
Uitdager Standard, zelf viervoudig laureaat, staat dus voor een moeilijke opdracht gezien de Supercup-prestaties van de Bruggelingen. Loodzwaar zou je de opgave van de Rouches zelfs kunnen noemen. Sinds de invoering van de trofee, in 1979, slaagde de bekerwinnaar er immers nog maar acht keer in om de Supercup te bemachtigen. De laatste keer werd dat kunstje in 2004 gerealiseerd door... Club Brugge. 

Opvallend genoeg stonden beide grootmachten nog nooit tegenover mekaar in het kader van de Supercup. Zowel Club als Standard hebben overigens iets om zich aan op te trekken uit vorig seizoen. In Jan Breydel vernederde Blauw-Zwart de Luikenaars met ongeziene 7-1-cijfers in competitieverband. Standard nam echter revanche door Club te kloppen in de bekerfinale.