Foutieve berichtgeving rondom Sadilek

Tsjechië liegt en staat voor schut: Sadílek mist EK door driewieler-ongeluk

10 juni om 20:40

Michal Sadilek zou gevallen zijn tijdens een fietstocht en daardoor geblesseerd zijn geraakt waardoor hij het EK mist, zo luidde de berichtgeving van de Tsjechische voetbalbond afgelopen weekend. Maar maandag moest de perswoordvoerder van de Tsjechische ploeg een verklaring afleggen, nadat BILD had bericht dat Sadilek gewond was geraakt tijdens een afdaling op een driewieler in het Oostenrijkse Schladming.

'Skandal um Verletzten Tsjechen-Star', kopte BILD maandag. Het schandaal waar de krant naar verwijst, betreft het feit dat de bond aanvankelijk had gemeld dat de middenvelder tijdens een hersteltraining met de fiets was gevallen. Door dat ongeval mist hij het EK. De ware toedracht blijkt echter anders te zijn.

Afgelopen weekend werd bekend dat Sadilek niet gewond raakte tijdens een fietstocht, maar tijdens een afdaling met een driewieler in het Oostenrijkse Schladming. Hier bereiden de Tsjechen zich voor op het EK. Samen met twee teamgenoten besloot Sadilek een populaire toeristische afdaling te proberen waar je met een zogenaamde mountain-GoKart de berg afgaat. Op de gravelweg ging het mis toen Sadilek met zijn driewieler in een gat terechtkwam en met een ambulance moest worden afgevoerd.

De woordvoerder van de Tsjechische bond bood maandag zijn excuses aan voor de aanvankelijke foutieve melding dat Sadilek van de fiets was gevallen. Hij benadrukte dat de speler van FC Twente niets fout had gedaan, aangezien het ongeval op een vrije dag plaatsvond. Bij FC Twente is nog onbekend wat er nou exact gebeurd is, maar ze weten wel dat de wond langdurig gehecht moest worden.

Bondscoach Ivan Hašek ging voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Noord-Macedonië niet in op de oorzaak. Hij vertelde wel dat het wegvallen van de middenvelder hard is aangekomen in de selectie. "Toen Michal Sadilek wegging, hadden alle jongens tranen in hun ogen. Het spijt ons allemaal vreselijk. Jammer, hij keek uit naar het EK”, aldus Hašek.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.