Engeland verliest van IJsland, nipte Duitse zege

OHL-speler bezorgt Engeland nederlaag, Duitsland wint ondanks slipper Neuer

7 juni om 23:01

Met het schaamrood op de kaken vertrekt Engeland naar het EK. The Three Lions gingen vrijdag op Wembley verrassend onderuit tegen IJsland. Gastland Duitsland won wel. Ondanks een blunder van Manuel Neuer werd Griekenland nipt verslagen.

Engeland - IJsland 1-0
Engeland zal zich de generale repetitie voor het EK anders hebben voorgesteld. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate kwam al na twaalf minuten op achterstand door een goal van Oud-Heverlee Leuven-speler Jón Dagur Thorsteinsson. Halverwege bleef vervolgens ook John Stones nog eens met een blessure in de kleedkamer achter. In de tweede helft wist Engeland de 0-1 niet meer weg te poetsen, ondanks de aanwezigheid van spelers als Harry Kane, Phil Foden, Cole Palmer en invaller Bukayo Saka.

De Engelsen wisten in de hele wedstrijd slechts één schot op doel te lossen en vertrekken daardoor met de nodige kopzorgen naar Duitsland. Op 20 juni wacht de eerste groepswedstrijd op het EK. Denemarken is dan de tegenstander. IJsland plaatste zich niet voor het eindtoernooi, maar is maandag nog wel de sparringpartner van Oranje in De Kuip.

Duitsland - Griekenland 2-1
Manuel Neuer krijgt bij Duitsland nog altijd de voorkeur boven Marc-André ter Stegen en de Bayern München-routinier eiste al snel de hoofdrol op tijdens het oefenduel van Duitsland met Griekenland. Hij verrichtte na zes minuten een fraaie dubbele redding op pogingen van Christos Tzolis. Toch werd Neuer vervolgens de schlemiel. Na ruim een halfuur kreeg hij een schot van Tzolis niet onder controle en Giorgos Masouras profiteerde dankbaar: 0-1.

Die Mannschaft stelde in de tweede helft alsnog orde op zaken. Kai Havertz maakte op aangeven van Leroy Sané gelijk. Invaller Pascal Gross maakte in de slotfase de winnende. Desondanks zal de discussie over de strijd tussen Neuer en Ter Stegen verder aanzwengelen. De ploeg van Julian Nagelsmann speelt vrijdag zijn eerste groepsduel met Schotland.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.