Half leger aan klasbakken afwezig op Euro 2024

Het EK volgen vanop vakantie: half leger aan klasbakken reist niet af naar Duitsland

7 juni om 17:59
Laatste update: 7 juni om 17:59

Euro 2024 staat te popelen om haar deuren te openen. Vanaf volgende week reist het gros van de selecties af naar Duitsland, waar het zeventiende Europese Kampioenschap doorgaat. Voor een heleboel vedetten wenkt echter een andere zomerbestemming. Zij moeten, al dan niet noodgedwongen, het feestje aan zich voorbij laten gaan. Een overzicht van VoetbalPrimeur.be.

Pechvogels
Jammer genoeg moeten een resem sterkhouders vanwege blessureleed verstek geven. Hoe kan het ook anders, met die propvolle kalenders ... De Italianen bijvoorbeeld hebben het niet getroffen. Laatbloeier Francesco Acerbi moest een belangrijke pion vormen, maar de mandekker van Internazionale sukkelt te hard met de lies. Ook joker Domenico Berardi zal ontbreken bij La Squadra. 

Nog ronkendere namen? Helaas wel. Wat dacht je van David Alaba, Serge Gnabry, Lucas Hernandez of Harry Maguire, bijvoorbeeld? Dat kwartet zou bij eender welke topfavoriet gewoon tussen de lijnen staan. Zij zullen het EK echter vanop televisie moeten volgen. Een youngster als Gavi had dan weer één van de sensaties kunnen worden. 'Had', want ook de Spanjaard ligt in de lappenmand. 

En dan zijn er nog onze noorderburen. Ook bondscoach Ronald Koeman is de afgelopen maanden niet gespaard gebleven. Met Sven Botman, Marten De Roon en Jurrien Timber hebben liefst drie mogelijke basiskrachten moeten afbellen. Gelukkig voor Oranje gaat het telkens om verdedigende profielen. Laat dat nu net de linie zijn waar de Nederlanders nog de meeste opties hebben.

Verkeerde geboortegrond
Het zal je maar overkomen: als kind in een vat vol voetbaltalent gevallen zijn, maar door je geboorteplaats geen hoge internationale ambities mogen koesteren. Dimitar Berbatov, Ryan Giggs en Zlatan Ibrahimovic kunnen erover meespreken. In de huidige generatie lijkt vooral Erling Braut Haaland te mogen kniezen. De superspits slaagde er niet in om Noorwegen naar Euro 2024 te loodsen. Daardoor ontbreken ook Martin Odegaard en Bruggeling Antonio Nusa. 

Het is niet het enige Scandinavische land dat op de kin moet kloppen. Ook Zweden wist zich niet te kwalificeren, onder meer omdat de Rode Duivels een maatje te groot bleken. Zo krijgen we Dejan Kulusevski en Alexander Isak niet te zien in Duitsland. Dat geldt eveneens voor Edin Dzeko. Op z'n 38e draagt de goaltjesdief nog altijd het Bosnische nationale shirt, maar dat mocht niet baten. Tot slot is Rusland om de gekende redenen al even uitgesloten van het Europese voetbal. Geen Aleksandr Golovin en ploeggenoten, dus.

Boos op de coach
Er is nog een derde categorie afwezigen: zij die simpelweg niet zijn opgeroepen, al dan niet met bijbehorende vete met hun respectievelijke bondscoach. Vooral Gareth Southgate heeft enkele zware knopen doorgehakt. Met Jack Grealish, Marcus Rashford, Raheem Sterling en Ben White blijven vier gekende namen thuis die bij menig ander land gewoon in de basis zouden staan. Die laatste heeft overigens zelf geweigerd, ook al wilde Southgate hem er dolgraag bij.

In Duitsland is er veel te doen om de niet-selectie van Mats Hummels, die een glansrol vervulde in het knappe Champions-League-parcours van Borussia Dortmund. Zo mogelijk nog onbegrijpelijker vonden Bild en co dat ... Ian Maatsen niet mee mag bij Nederland. Koeman laat hem achter, net zoals Joshua Zirkzee. Zijn boerenjaar bij Bologna krijgt geen vervolg in oranje kleuren. Er heersen te veel twijfels over de fysieke paraatheid van de oud-aanvaller van RSC Anderlecht.

Tot slot mogen we niet vergeten om in eigen boezem te kijken. Sinds vorige week is het definitief dat Thibaut Courtois niet onder de Belgische lat zal staan. Het conflict met Domenico Tedesco is inmiddels ruim bekend. Zijn mooie prestatie in de finale van de CL zorgde voor een nog zuurdere nasmaak.