De JPL zond haar toppers uit: Sylla

De JPL zond haar toppers uit: verrassing Sylla paste zich goed aan in de Ligue 1

1 juni om 11:30

Meer dan ooit draagt de Jupiler Pro League het etiket van 'transitcompetitie'. Jonge toptalenten opleiden en vervolgens doorverkopen aan een Europese (sub)topclub, dat vormt het zakelijke model van vele ploegen. Ook in de zomer van 2023 werd die strategie toegepast. Tien maanden later blikt VoetbalPrimeur.be terug op het debuutseizoen van de vijf meest lucratieve vertrekkers. Op de onderste trede van het podium stond Abakar Sylla.

Transferdossier 2023
Oude club: Club Brugge
Nieuwe club: RC Strasbourg
Transfersom: 20 miljoen euro
Contract tot: juni 2028
Huidige marktwaarde (volgens Transfermarkt): 12,0 miljoen euro

Reconstructie van de transfer
Van Club Brugge naar Strasbourg voor 20 miljoen euro, pakweg vijf jaar geleden was het ondenkbaar geweest. Sinds de Franse middenmoter haar eigenaar deelt met Chelsea FC, zijn de zaken echter veranderd. Voor jonge talenten is de club plots een aantrekkelijke tussenstap geworden: je weet maar nooit dat The Blues overstag gaan.

Ongetwijfeld is die gedachtegang ook door het hoofd van Sylla (en zijn entourage) geschoten. Zijn lucratieve overstap is één van de vele bewijzen van de laatste jaren voor het uitstekende winstmodel dat Club heeft uitgebouwd. Na amper 28 wedstrijden in blauw-en-zwart, waaronder enkele opvallende in de Champions League, leverde Sylla een onverwachte smak geld op. Topbeleid.

Prestaties
Het mag dan 'maar' Strasbourg zijn, op z'n 21e kwam Sylla toch in één van de G5-competities terecht. Een aanpassingsperiode was dan ook op haar plaats. Tien maanden later mag de mandekker tevreden terugblikken. Met negentien basisplaatsen in de Ligue 1 heeft hij zijn stempel kunnen drukken. Slechts zeven spelers uit de huidige kern haalden meer speelminuten. Ook op vlak van zijn impulsiviteit lijkt hij stappen voorwaarts te hebben gezet. Bij Club Brugge durfde het licht nog eens uitgaan. In de Ligue 1 verzamelde hij slechts vier gele prenten, een perfect aanvaardbaar aantal.

Wat brengt de toekomst?
Een onbetwiste basisspeler worden in het komende Ligue-1-seizoen, dat moet de eerste betrachting zijn voor Sylla. De Ivoriaan heeft nog tijd genoeg om de hemel te bestormen. Niet vergeten dat hij ook bij Club Brugge al snel doorgroeide. Of zit er dan toch een nabije toekomst in Londen in? Niet Chelsea, maar Arsenal FC werd enkele dagen geleden met hem in verband gebracht. Van Jan Breydel naar het Emirates Stadium op amper een dik jaar tijd ... Het zou in ieder geval een steile opmars zijn.

Statistieken Sylla
Wedstrijden (waarvan basis): 22 (19)
Speelminuten: 1792
Doelpunten: 2
Assists: 0
Clean sheets: 2