De JPL zond haar toppers uit: Lang bij PSV

De JPL zond haar toppers uit: Lang keerde met knal terug in Eredivisie, maar pechduivel haalde hem in

31 mei om 07:00
Laatste update: 31 mei om 07:00

Meer dan ooit draagt de Jupiler Pro League het etiket van 'transitcompetitie'. Jonge toptalenten opleiden en vervolgens doorverkopen aan een Europese (sub)topclub, dat vormt het zakelijke model van vele ploegen. Ook in de zomer van 2023 werd die strategie toegepast. Tien maanden later blikt VoetbalPrimeur.be terug op het debuutseizoen van de vijf meest lucratieve vertrekkers. Op positie vijf stonden meteen twee spelers. Naast Gaston Avila (eerder aan de beurt) is dat ook Noa Lang.

Transferdossier 2023
Oude club: Club Brugge
Nieuwe club: PSV
Transfersom: 12,5 miljoen euro
Contract tot: juni 2028
Huidige marktwaarde (volgens Transfermarkt): 20,0 miljoen euro

Reconstructie van de transfer
Aanbeden door Club-fans, gehaat door al de rest: geen voetballer polariseerde de laatste jaren meer in de JPL dan Lang. Na drie seizoenen en 33 doelpunten voor Blauw-Zwart voelde de Nederlander zich (uiteraard) klaar voor een absolute topclub. Groot was dan ook de verbazing toen PSV met hem aan de haal ging, met alle respect. Speelde een persoonlijke wrok daarin ergens een rol? Als jongeling was Lang doorgestuurd bij Ajax. Zich tonen aan het Nederlandse publiek stond hoog op zijn verlanglijstje.

Uiteindelijk kreeg Club ook maar een beperkt bedrag voor haar goudhaantje. Zijn mentale wispelturigheid drukte de prijs wat verder richting 12,5 miljoen euro. Dat de aanvaller er momenteel nog steeds 20 miljoen waard is (volgens Transfermarkt), ondanks veel blessureleed, bewijst dat Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe hem onder zijn marktprijs lieten verkassen.  

Prestaties
Het woord is gevallen: 'blessureleed'. Jammer genoeg liep het als een rode draad doorheen zijn eerste seizoen bij PSV. Lang kwam nochtans binnen langs de grote poort. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal (de Nederlandse Supercup) schoot hij zijn kersverse werkgever langs Feyenoord met het enige doelpunt van de match. Meteen prijs! Die lijn trok Lang ook door. Eind september stond zijn teller op vier Eredivisie-doelpunten. Vanaf dan staken verschillende spierblessures, vaak aan de hamstrings, echter stokken in de wielen. Zo had Lang eind januari al zijn laatste wedstrijd van het seizoen achter de kiezen. PSV pakte overtuigend de landstitel, maar voor de zomeraanwinst smaakte die toch wat bitter.

Wat brengt de toekomst?
Alvast geen EK. Op het WK in Qatar mocht Lang zijn koffers nog pakken, maar zijn kwaaltjes hebben ook een streep door zijn selectiebrief gezet. Dat was nochtans één van de beweegredenen voor zijn verhuis van Brugge naar Eindhoven. PSV zal het niet al te erg vinden. Zo kan Lang zich volop voorbereiden op de komende jaargang, waarin titelverdediging en deelname aan de Champions League op de planning staan. En ook een oefenwedstrijd tegen ... Club Brugge. Mooie vooruitzichten voor Lang.

Statistieken Avila
Wedstrijden (waarvan basis): 11 (8)
Speelminuten: 587
Doelpunten: 4
Assists: 1