Borussia Dortmund krijgt ruzie met fans én kerk door de nieuwe sponsor

30 mei om 13:44

Borussia Dortmund gaat in zee met wapenfabrikant Rheinmetall als sponsor en dat is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Onder andere de Evangelische kerk van Duitsland heeft kritiek op de deal van BVB, net als de eigen supportersvereniging. 

'Het is één ding om Oekraïne te steunen tegen de Russische agressie die in strijd is met het internationaal recht en om de defensiecapaciteit van Europa te versterken. Maar het is heel anders om wapenbedrijven te promoten en oorlogen en wapens te normaliseren', valt er te lezen in een verklaring van de Evangelische kerk Duitsland. 'Wapens zijn niet normaal en mogen dat ook nooit worden.'

De supportersvereniging van Dortmund fronst ook zijn wenkbrauwen. 'Vertegenwoordigers van de fans hebben bij het management van de club hun zorgen geuit over de aard van het partnerschap en de communicatie.' Ook zijn er twijfels over de 'verenigbaarheid' van de deal met de waarden van Borussia Dortmund.

Dortmund-CEO Hans-Joachim Watzke vertelt dat Rheinmetall geen plek op het shirt krijgt, maar wel de vrijheid krijgt om rondom andere zaken van BVB te adverteren. "Veiligheid en defensie zijn fundamentele hoekstenen van onze democratie. Daarom geloven we dat het de juiste beslissing is om heel goed te kijken naar hoe we deze hoekstenen beschermen. Vooral vandaag de dag, nu we elke dag zien hoe vrijheid verdedigd moet worden in Europa", luidt zijn verklaring.