Atalanta en CDK winnen Europa League door ontketende Lookman

Ontketende Lookman maakt hattrick, bezorgt Atalanta en CDK de Europa League

22 mei om 22:57
Laatste update: 22 mei om 23:03

Atalanta Bergamo en Charles De Ketelaere hebben ten koste van Bayer Leverkusen de Europa League gewonnen. Een ontketende Ademola Lookman was de grote held tijdens de finale in Dublin. De aanvaller nam alle treffers voor zijn rekening: 3-0. De Ketelaere begon in de basis bij Atalanta. 

Atalanta Bergamo begon sterk aan de finale tegen Bayer Leverkusen. Na twaalf minuten gaf Teun Koopmeiners de bal mee aan Davide Zappacosta, wiens lage voorzet terecht kwam bij Lookman. De Nigeriaanse international kroop voor zijn man en schoot binnen. Het betekende een bliksemstart voor de Italianen.

De Duitse kampioen gold op voorhand als grote favoriet, mede door het ongeslagen seizoen tot dusver, maar moest wel in de achtervolging. Te vaak liet Leverkusen zich echter aftroeven door Atalanta. Sterker nog, na 26 minuten stond het al 0-2. Weer was Lookman de grote man. Hij omspeelde zijn tegenstander en schoot van net buiten het strafschopgebied knap raak. Via Alex Grimaldo kreeg Leverkusen nog wel een kans om iets terug te doen, maar de ploeg van Xabi Alonso wist de schade voor rust niet te repareren.

In de tweede helft kwam Victor Boniface (ex-Union SG) in de ploeg bij Leverkusen, maar Die Werkself kwam eigenlijk geen moment in de wedstrijd en deed weinig met het balbezit. Frimpong probeerde het weliswaar met een volley, maar zijn poging ging hoog over. Atalanta had de regie in handen en kwam niet in de problemen. Het werd zelfs nog mooier voor La Dea: Lookman bleek niet te stoppen en voltooide zijn hattrick. De Nigeriaan speelde zich heerlijk vrij en knalde raak: 3-0.

Het betekende dat Leverkusen na een fenomenaal seizoen alsnog zijn ongeslagen status verliest. Zaterdag wacht nog wel een kans op een andere beker als de ploeg van Alonso met FC Kaiserslautern om de DFB-Pokal strijdt. Mede daardoor leek de Spaanse coach in de slotfase de witte vlag te hijsen: hij haalde Frimpong en Wirtz al naar de kant.

Voor Atalanta is het in de eerste Europese finale ooit meteen prijs. Het is loon naar werken voor trainer Gian Piero Gasperini.