‘Slachtoffer van eigen succes: CL-deelname Man City en Girona in gevaar'

‘Slachtoffer van eigen succes: CL-deelname Man City en Girona in gevaar'

15 mei - 13:03 Laatste update: 13:53
4

Opvallende geluiden uit Engeland: Champions League-deelname voor volgend seizoen staat op de tocht voor Manchester City en Girona CF. The Times schetst dat de City Football Group (eigenaar Lommel) een deel van de aandelen in een van beide clubs moet verkopen.

CFG is volledig eigenaar van City, terwijl de organisatie 47 procent van de aandelen van Girona in handen heeft. De Engelse topclub - waar Kevin De Bruyne en Jérémy Doku spelen - en zusterclub Girona mogen niet allebei de Champions League in als daar niets in verandert, zo heeft de UEFA beide clubs kenbaar gemaakt. CFG moet het aandelenbezit in een van beide clubs aanzienlijk verminderen om City én Girona in de Champions League te laten acteren.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de keuze op Girona gaat vallen. Als CFG het aandelenbezit in de Spaanse club terugbrengt tot minder dan dertig procent, geeft de UEFA akkoord. Als CFG hier niet mee instemt, is een andere optie om Girona volgend seizoen uit te laten komen in de Europa League. Een alternatief om beide clubs in de Champions League te laten spelen, is een blind trust onder toezicht van de UEFA. CFG moet dan alle aandelen in een van beide clubs overdragen. AC Milan en Toulouse gebruikten die constructie dit seizoen eerder met hun Amerikaanse investeerder RedBird Capital.

City wordt de nummer één of twee van Engeland en is dus zeker van kwalificatie voor de Champions League. Datzelfde geldt voor Girona. Girona kan niet meer uit de top-vier van Spanje vallen.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.