Ref. Dep. oordeelt over handsballen bij Cercle – RSC Anderlecht: “Carambole”

Ref. Dep. oordeelt over handsballen bij Cercle – RSC Anderlecht: “Carambole”

29 april - 19:01
20

Frank De Bleeckere blikte namens het Professional Refereeing Department terug op de twee mogelijke strafschoppen tijdens de match tussen Cercle Brugge en RSC Anderlecht. Anderlecht en Cercle kregen geen strafschop en volgens De Bleeckere waren dat de juiste beslissingen van arbiter Erik Lambrechts.

De Bleeckere wordt gevraagd of het de juiste beslissingen waren om zowel Anderlecht als Cercle Brugge geen strafschop te geven. “Twee keer juist door de scheidsrechters en ook door de VAR om niet ertussen te komen. Het zijn inderdaad twee handsballen, maar eerst raakt de bal het eigen lichaam van de speler. Daardoor wordt de richting van de bal wat verandert en daardoor komt de bal op de hand”, deelt De Bleeckere via het Prof. Ref. Dep.

De Bleeckere geeft aan dat dit ook vergelijkbaar was in het zestienmetergebied van Anderlecht. “Ook bij de tweede situatie is dat ongeveer hetzelfde. De bal raakt de knie en dan devieert de bal en raakt de bal de arm van Jesper Daland. Dat zijn twee situaties die niet strafbaar zijn”, geeft De Bleeckere aan.

Vervolgens wordt De Bleeckere gevraagd wanneer dit wel een strafschop geweest zou zijn. “Eerst moet je kijken naar de positie van de arm, van de hand. In deze situatie, waar de bal eerst het lichaam raakt en dan de hand. Als er bijvoorbeeld een slaande beweging is, wanneer het van het lichaam komt, dan is het wel strafbaar, dit is een carambole”, aldus De Bleeckere.

Tot slot werd de situatie rond de handsbal van Killian Sardella bij KRC Genk besproken. Daar kreeg Genk een strafschop. “Dat is een totaal andere situatie, omdat de bal rechtstreeks op de hand komt, hier komt hij eerst op het lichaam”, besluit De Bleeckere.