Capaciteit moet gevoelig omhoog: de plannen voor Tribune 2 en 3 van de Bosuil

Capaciteit moet gevoelig omhoog: de plannen voor Tribune 2 en 3 van de Bosuil

22 april - 23:30
16

De kogel is door de kerk: Paul Gheysens heeft besloten om de hoop op een overeenkomst met Tanja Mintjens op te geven en gewoon aan de huidige voorwaarden te beginnen bouwen op de Bosuil. Het doel is om binnen de twee jaar de iconische Tribune 2 volledig vervangen te hebben door een nieuw exemplaar. Hoe zagen de stadionplannen van Royal Antwerp FC er weer uit? VoetbalPrimeur.be snort ze op.

In 2017 opende Antwerp haar nagelnieuwe hoofdtribune, die van het beste comfort voorzien is en plaats biedt aan 5.600 toeschouwers. Daarmee zette de club meteen een gigasprong voorwaarts qua infrastructuur. Drie jaar later werd daar met Tribune 4 een zijde aan aangebouwd. Sindsdien is Tribune 2, zowat een eeuw de uitvalbasis voor de harde kern, onbruikbaar. Het bouwwerk is wel nog wekelijks leeg in beeld op televisie, een doorn in het oog van Gheysens en elke Antwerp-fan. 

Vanaf 2026 moet daar verandering in komen. Gheysens heeft besloten de koe bij de hoorns te vatten, wat ook perfect kan, gezien het pachtrecht dat Stamnummer Eén heeft op de gronden van Mintjens. In eerste instantie zal men werk maken van een nieuwe Tribune 2, om tot slot ook Tribune 3 aan te pakken. Dat zal echter pas voor nog later zijn. Het uiteindelijk doel is om een volledig komvormig stadion te realiseren, zoals op de foto's hieronder:


(Bron: rafc.be)

De drijfveren
Twee hoofdredenen liggen aan de oorsprong van de bouwwoede van Gheysens en zijn bedrijf Ghelamco. Eerst en vooral was Tribune 2 nu eenmaal door en door versleten, hoeveel nostalgie het ook uitademde. Het is niet zomaar dat die kant van het stadion al sinds 2020 geen supporters meer mag ontvangen. Het is overigens de bedoeling dat de harde kern weer zal verhuizen naar de gloednieuwe Tribune 2. Er is dan ook extra aandacht voor de fanbeleving: van chique skyboxen zal geen sprake zijn.

Ten tweede speelt er natuurlijk een financiële component mee. Antwerp berekende eerder dat het jaarlijks zo'n 25 miljoen euro aan inkomsten verliest zonder afgewerkt stadion, voornamelijk omdat er momenteel naar verluidt ruim tienduizend (!) mensen op een wachtlijst staan voor een abonnement. Zij zullen de bouwplannen dan ook met open armen ontvangen. Toch mag niet iedereen te vroeg victorie kraaien. De capaciteit van de Bosuil zou gevoelig omhoog gaan, van ongeveer 16.500 naar ruim 23.000 plaatsen, althans in de oorspronkelijke schetsen. Dat is echter onvoldoende om alle kijklustigen aan een plekje te helpen.