Ref. Dep. oordeelt over doelpunt Vetlesen: “Het belangrijke woord is hinderen”

Ref. Dep. oordeelt over doelpunt Vetlesen: “Het belangrijke woord is hinderen”

22 april - 19:19 Laatste update: 19:24
48

Het Professional Refereeing Department heeft via Frank De Bleeckere gereageerd op het vreemde doelpunt van Hugo Vetlesen namens Club Brugge tegen Union SG. Het Professional Refereeing Department heeft geoordeeld dat het een geldig doelpunt was voor Club Brugge.

De Bleeckere geeft uitleg na het doelpunt van Vetlesen namens Club Brugge tegen Union. Doelman Anthony Moris wilde de bal uittrappen, maar op het laatste moment stak blokte Vetlesen zijn uittrap. De bal stuiterde vervolgens in het doel van Union.

“Het is ook een situatie die je niet alle dagen tegenkomt. We hebben een vergelijkbare situatie in de finale van de Champions League met Karius bij Liverpool. In zo’n situatie moet je teruggrijpen naar het spelreglement. Wat zegt het reglement bij zo’n situatie als gisteren”, geeft De Bleeckere aan.

“Dan is er een woord dat heel belangrijk is. Dat woord is hinderen. De vraag is, hindert de Club Brugge-speler de doelman wanneer hij de bal in de handen heeft en de bal loslaat? Nee, er is een afstand tussen de Club Brugge-speler en de doelman. De doelman heeft de ruimte om de bal te kunnen ontzetten”, deelt De Bleeckere.

De Bleeckere vertelt als volgt verder. “Als je teruggrijpt naar het reglement is er nog een andere vraag die je kunt stellen. Hindert de Club Brugge-speler de doelman bij het trappen of het trachten te trappen van de bal wanneer deze losgelaten wordt?”, stelt De Bleeckere de vraag.

De Bleeckere vult zelf het antwoord in. “Ook hier vinden wij dat de afstand groot blijft. Dat de doelman Moris eigenlijk alle ruimte heeft om de bal uit te trappen. Ook hier hindert hij de doelman niet. Als we dit allemaal in overweging nemen dan is dit een helder doelpunt”, aldus De Bleeckere.

Tot slot wordt De Bleeckere gevraagd of de afstand wordt bepaald tussen de speler en de doelman. “Nee, dat is interpretatie. Langs de andere kant, mocht de Club Brugge-speler een beweging hebben gemaakt om de doelman echt te gaan hinderen, dan hebben we een andere situatie. Hier zien we dat de afstand blijft en dat hij eigenlijk geen druk zet op de doelman”, besluit De Bleeckere.