'Choking' bij Union versus vertrouwen van Club Brugge: Ze spelen echt bevrijd

'Choking' bij Union versus vertrouwen van Club Brugge: "Ze spelen echt bevrijd"

21 april - 10:51
15

Union Saint-Gilloise tegen Club Brugge, naar die affiche kijkt de Belgische voetbalfan zondag reikhalzend uit. Als Blauw-Zwart wint in het Dudenpark, zou het weer helemaal in de titelstrijd zitten, zeker na de nederlaag van RSC Anderlecht in Genk (2-1). Imke Courtois ziet twee ploegen die lijnrecht tegenover elkaar staan op het vlak van gevoel.

In haar wekelijkse column bij De Zondag gaat de analiste in eerste instantie in op de vormdip van Union. Na een nul op negen staan alle alarmbellen op rood. "Zou de druk van de Play-Offs Union parten spelen?", vraagt Courtois zich openlijk af. Ze voegt daar wel meteen een nuance aan toe. "Al voetballen ze niet eens slecht en hebben ze ook wat tegenslag. Maar of ze worstelen met 'choking', verstijven onder de druk, kan ik evenwel niet met zekerheid zeggen."

Zondag krijgt Union met Club Brugge een ander kaliber over de vloer. "Terwijl bij Club Brugge precies het omgekeerde gebeurt: de ploeg loopt over van vertrouwen", merkt Courtois op. Je zou voor minder, na het behalen van een Europese halve finale. "Zoals ze op PAOK zonder Mechele, Skov Olsen, Thiago ... gingen winnen, was gewoon indrukwekkend. Ze spelen echt bevrijd. Pas maar op voor Club."

Het dilemma-Hayen
Niemand kan om de rol van Nicky Hayen heen kijken. Sinds de interimaris overnam van Ronny Deila, doet Club Brugge plots weer op alle fronten mee. Of er een verdere toekomst voor hem is weggelegd als T1, vindt Courtois lastig om in te schatten. "De spelers van Club lijken in elk geval wel van iets verlost. En als Club kampioen speelt, wordt het moeilijk argumenten te vinden om hem niet te houden."

Toch hoeft dat niet per se de juiste beslissing te zijn. Courtois stelt het als volgt: "Hayen bleek de ideale crisis-coach, maar is hij op lange termijn de coach die Club weer stabiliteit kan geven om weer de beste Club van het land te worden?"