Opvolger voor Vanhaezebrouck: Na bijna zes jaar staat Anderlecht nog eens eerst

Opvolger voor Vanhaezebrouck: Na bijna zes jaar staat Anderlecht nog eens eerst

14 april - 23:20 Laatste update: 15 april - 10:25
19

De koploper uit de Jupiler Pro League kleurt niet langer blauw-geel, maar wel paars-wit. Na haar zege in de derby met Union Saint-Gilloise (2-1) heeft RSC Anderlecht haar stadsgenoot onttroond. Voor de recordkampioen voelt die plek vertrouwd aan, zou je denken, maar de laatste jaren was dat allerminst het geval. Het is zelfs al van 2018 geleden dat Anderlecht zich nog eens nummer één mocht noemen, vlooide VoetbalPrimeur.be uit.

Met 34 landstitels is Anderlecht nog altijd veruit de meest gelauwerde club van België, al dateert de laatste triomftocht wel al uit 2017. Een eeuwigheid naar de hoge standaarden van de club. De laatste jaren gingen de supporters dan ook door één van de diepste dalen uit de eigen geschiedenis. De vreugde-explosie na de thriller tegen Union was dan ook begrijpelijk. Het blijkt al bijna zes jaar geleden dat Anderlecht de toon voerde in ons land.

Voor de vorige leidersplek moeten we al terug naar het begin van het seizoen 2018-2019. De naam van de trainer toen doet al vermoeden dat het even geleden is: Hein Vanhaezebrouck. De huidige goeroe van KAA Gent beleefde geen succesperiode bij paars-wit, maar in de zomer van 2018 verliep alles nog op wieltjes. Na achtereenvolgende overwinningen tegen KV Kortrijk (1-4), KV Oostende (5-2), Sporting Charleroi (1-2) en Excelsior Mouscron (2-0) stond Anderlecht na vier speeldagen alleen op kop met het maximum van de punten. Het was de tijd dat Ivan Santini en Landry Dimata nog blindelings de weg naar doel vonden.

Dat mooie liedje duurde echter niet zo lang. Op speeldag vijf gingen Vanhaezebrouck en zijn manschappen kopje onder in de topper bij Club Brugge: 2-1. Als gevolg daarvan wipte KRC Genk over Anderlecht naar de leidersplaats. Sindsdien ging het van kwaad naar erger bij de trotse Brusselaars, in die mate zelfs dat ze nu pas, vijf jaar en een achttal maanden na datum, van die klap hersteld lijken.