Tienkoppig RSC Anderlecht mag zich leider noemen na felbevochten winst tegen Union

Tienkoppig RSC Anderlecht mag zich leider noemen na felbevochten winst tegen Union

14 april - 20:30 Laatste update: 20:30
163

RSC Anderlecht – Union zal de geschiedenis ingaan met eentje vol strijd, drama én uiteindelijk ook een winnaar. De JPL is 'unpredictable' en dat bleek nog maar eens in het Lotto Park. Union was daar lang baas, maar ging toch ten onder tegen een tienkoppig Anderlecht: 2-1.

Het duel beloofde felbevochten te worden en dat wérd het ook. In een bomvolle Lotto Arena stonden de fans te popelen om hun ploeg aan het werk te zien in de Brusselse derby, waarin RSC Anderlecht en Union er ook meteen stevig de pees op wisten te leggen.

Veel duels, veel fouten en veel misbaar richting de scheidsrechter. Het publiek duwde de thuisploeg echter naar voren. Met succes. Na een schot van Killian Sardella zag Moris er (opnieuw) niet goed uit en was Kasper Dolberg de Union-verdedigers te snel af. Een regendruppel na een lange droogte zonder doelpunten voor Dolberg. En Anderlecht op 1-0.

Het Lotto Park aan het feest, voor Anderlecht leek er geen vuiltje aan de lucht. De thuisploeg had het meeste balbezit, al kon het dat niet echt omzetten in goede kansen. Die waren uiteindelijk nog voor Union, dat Kasper Schmeichel aan het werk kon zetten. Aan de overzijde was er in het slot nog één uitstekende mogelijkheid voor paars-wit, maar een doelpunt viel niet. Al zal men bij Anderlecht vooral hopen dat Hazard – die even voordien geblesseerd uitviel – niet te lang buiten strijd zal zijn.

Union had in het slot van die eerste helft helemaal het momentum en hoopte daarop verder te kunnen breien in de tweede. Het was ook de betere ploeg mét de beste kansen. Puertas stond oog-in-oog met Schmeichel. De Deen hield zijn netten schoon.

Een wake-up call voor Anderlecht bleek het niet. De thuisploeg bleef het moeilijk hebben en zag af tegen Union. De nervositeit was ook duidelijk te voelen bij de fans, die wel volledig achter hun ploeg bleven staan. Vooral in de hoop om die tegentreffer niet meer te slikken.

Met nog een half uur te gaan was het enkel nog Union wat de klok sloeg en was het vooral overleven voor paars-wit. Na een elleboog van Zeno Debast ging het echter van kwaad naar erger voor Anderlecht, dat scheidsrechter Erik Lambrechts een terechte strafschop zag fluiten.

Die werd benut door Puertas, waardoor Union weer kon beginnen hopen op meer dan een gelijkspel. Al werd dat al snel weer de kop ingedrukt door Anderlecht, dat optimaal profiteerde van een wissel van Blessin. Zijn invaller Terho ging in de fout, Amuzu scoorde een kwartier voor tijd. Opnieuw feest in het Lotto Park.

Voor Union bleek het uiteindelijk de klap te veel. Het had wel nog goede intenties, maar Anderlecht had zich ook weer helemaal in de wedstrijd geknokt. Een doelpunt kregen we dan ook niet meer te zien. Anderlecht mag zich daardoor nu voor het eerst de leider noemen én is goed op weg om de titel te pakken.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.