Brugse politie verbaasd: Als Grieken beweren dat ze enkel picknick hielden ...

Brugse politie verbaasd: "Als Grieken beweren dat ze enkel picknick hielden ..."

12 april - 15:00 Laatste update: 15:15
12

De démarche van PAOK Saloniki schiet bij de Brugse politie in het verkeerde keelgat. Na het Conference-League-duel tussen Club Brugge en PAOK (1-0) kwam het rond het stadion tot relletjes, waarbij de ordediensten moesten tussenkomen. Eerder hadden de Griekse fans ook al beschadigingen aangebracht en afval achtergelaten in de binnenstad. Toch diende PAOK zelf een klacht in.

Volgens de tegenstander van Club heeft de politie zich misdragen in hun aanpak van de meegereisde Griekse supporters. Dat zien ze in Brugge toch enigszins anders. "Dat de Grieken nu zelf een klacht indienen, is bijzonder verrassend", verklaart de Brugse politie bij monde voor woordvoerster Lien Depoorter bij Het Nieuwsblad. Zij legt de hoofdverantwoordelijkheid bij de Griekse aanhang. "Dat sommige mensen met ticket helaas op het laatste moment moesten afdruipen, staat volledig op conto van de medesupporters zonder ticket die er alles aan deden om met geweld binnen te dringen in het stadion, nog voor de deuren openden."

Ook over het vandalisme in de binnenstad is de politie duidelijk. "Als de Grieken met al het zwerfvuil en de ravage die ze achterlieten op de Markt nu warempel beweren dat ze alleen maar braaf een picknick hielden, dan doet dat toch de wenkbrauwen fronsen. De beelden spreken voor zich", verwijst Depoorter naar het materiaal dat op sociale media circuleert. Ze kondigt verder aan dat de bevoegde instanties de klacht van PAOK zullen bekijken en behandelen.

Tot slot wordt een verklaring gegeven voor het gebruik van een sproeiwagen. Volgens Depoorter gaat het om "gradueel geweld", dat "volledig strategisch onderbouwd" is. "Op een bepaald ogenblik was de druk op ingang Zuid (bezoekerskant) zo groot, waren bijzonder veel mensen aan het duwen en drummen waardoor de situatie met de smalle corridor daar bijzonder gevaarlijk werd voor politiemensen, stewards én alle supporters", luidt de uitleg.