Van fluitconcert tot chouchou van het Park, de opmars van Sardella bij Anderlecht

Van fluitconcert tot chouchou van het Park, de opmars van Sardella bij Anderlecht

1 april - 14:00 Laatste update: 2 april - 14:00
10

RSC Anderlecht is goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. Het won zaterdag met 1-0 van Royal Antwerp FC. Terwijl aan de ene kant Owen Wijndal de schlemiel van de avond was, was aan de andere kant Killian Sardella de gevierde man. Na jaren van vechten tegen de bierkaai beleefde Sardella zijn mooiste moment tot nu toe in zijn loopbaan. VoetbalPrimeur.be schets de woelige voetbalreis van Sardella. Eentje van vallen en opstaan. 

'In Youth We Trust' is al enkele jaren een zin die bij Anderlecht maar al te graag wordt bovengehaald. Toch wordt lang niet ieder jeugdproduct meteen op handen gedragen. Dat ondervond Sardella aan den lijve. Nochtans werd hij door een echte lieveling van het Park in 2019 bij de eerste ploeg gehaald. Vincent Kompany zag het talent van Sardella en gunde de jongeling zijn eerste kansen op het hoogste niveau.

Officieel was Simon Davies toen nog de T1 van Anderlecht. Om maar te zeggen dat het destijds bijzondere tijden waren toen Sardella zijn eerste stappen zette in het profvoetbal. Toen Kompany destijds als speler zelf mocht debuteren, kwam hij in een geoliede machine terecht. Kompany had onder meer Hannu Tihinen als leermeester. Anderlecht had toen nog een kampioenenploeg. Terwijl het paars-wit waarin Sardella zijn opwachting maakte dat verre van was. Sardella was zelf onder de indruk van de namen, maar iemand als Samir Nasri was al een tijdje niet meer de sterspeler van weleer. 

@playsportsbelgium Wat je niet in de aflevering ziet, een #MAUVE debuut om nooit meer te vergeten. 💜 #sardella #anderlecht ♬ origineel geluid - Play Sports

Sardella was natuurlijk ook niet het 'wonderkind' zoals Kompany, maar de omstandigheden waren voor Sardella een pak minder. Anderlecht was zoekende. Sardella kreeg hierdoor wel in het begin veel speelkansen. Medio december verdween hij echter weer naar de achtergrond. Sieben Dewaele, Michael Murillo en zelfs centrale verdediger en huurling Derrick Luckassen kregen de voorkeur op Sardella. Voor de jongeling was het zijn eerste tik in zijn loopbaan. Net toen hij die had overwonnen, nam corona over. Het seizoen was na 29 speeldagen voorbij. Sardella moest opnieuw beginnen.

In de fout tegen KV Mechelen
Het seizoen 2020-2021 begint voor Sardella met een sisser. Het was duidelijk dat Murillo aan de rechterkant de concurrentiestrijd had gewonnen onder Frank Vercauteren. Toch begon Sardella op de eerste speeldag aan de aftrap … aan de linkerkant. Het gaat Anderlecht voor de wind. Het komt 0-2 voor en de zege lijkt binnen, maar in de 83e minuut keert de partij. Sardella die geleerd heeft altijd uit te voetballen, komt er achter dat je dat soms beter niet doet. Hij levert de bal in bij Kabore. Twee tellen later kopt De Camargo de aansluitingstreffer tegen de touwen. Tot overmaat van ramp voor Sardella volgt de gelijkmaker van Vanlerberghe meteen nadien.

Sardella betaalt zijn jeugdzonde driedubbel. De 1-2 kwam op zijn naam, Anderlecht morst uiteindelijk punten en hij verdwijnt zelf nadien weer uit de ploeg. Als een kind van het huis wordt hij dan niet gezien. Hij is wel het kind van de rekening. De supporters en de media zijn hard voor Sardella. Hoon op de tribune en een vijf in de krant.

Wanneer Sardella vecht voor een basisplaats krijgt hij te maken met pubalgie. In de heenronde komt hij amper of niet aan spelen toe. In de terugronde kreeg Sardella meer kansen, maar hij wordt door Kompany overal en nergens neergezet. Sardella gaat van rechts naar links en weer terug en moet soms ook bijklussen in het centrum. Zijn polyvalentie werkt tegen hem. Wanneer Mykhaylichenko en Murillo fit zijn, is er voor speeltijd van Sardella geen plaats meer.

Fluitconcert tegen Union met zware gevolgen
Het begin van zijn derde seizoen is mogelijk nog meer dramatisch. Tegen Union begint hij terug als rechtsachter. Na 20 minuten gaat het mis. Sardella schat een bal verkeerd in. Lapoussin profiteert en Undav legt de 0-1 binnen. Het thuispubliek fluit. Sardella is de gebeten hond. Hij blijft achter in de kleedkamers.

Kompany verklaart na de match dat hij Sardella niet wisselde vanwege de fluitconcerten en dat de speler hiervan sterker moet worden. De trainer stelt de speler in bescherming te nemen. Sardella opstellen daarentegen doet Kompany de weken en maanden nadien amper of niet. In de reguliere competitie start Sardella nog maar één keer en zijn er een handvol korte invalbeurten. In de Champions' Play-Offs haalt Sardella de selectie niet meer. Ook de verloren bekerfinale volgt Sardella vanuit de tribunes.

Niet onder Mazzu, wel onder Riemer
Wanneer Mazzu in het seizoen 2022-2023 Kompany opvolgt, verandert er voor Sardella weinig. Mazzu laat de rechtsachter links liggen. Pas wanneer Brian Riemer overneemt in Brussel krijgt Sardella weer echt kansen.

Pas in januari 2023 speelt hij nog eens meer dan 70 minuten in één match van de hoofdmacht van Anderlecht in de competitie. De laatste keer dat hij nog eens zo lang mocht spelen dateerde van … januari 2022. Tegen Union was Sardella trouwens slechts invaller. Anderlecht verliest ook die Brusselse derby (1-3), maar waar Union de vorige keer een eindpunt was, is het nu een beginpunt.

Riemer heeft op de linkerkant een openstaande vacature en Sardella mag deze invullen. Voor de eerste keer in zijn loopbaan groeit hij uit tot vaste basisspeler. Of het plots rozengeur en maneschijn is? Nee, Sardella speelt niet op zijn beste plaats en Anderlecht loopt de hele Play-Offs mis.

Ondanks de vele tegenslagen geeft Sardella evenwel niet op. In de luwte werkt hij keihard om beter te worden. Sardella ontwikkelt zich. Hij wordt verstandiger in de duels. Legt minder risico in zijn spel en werkt aan zijn voorzetten. In moeilijke tijden kon Sardella altijd rekenen op zijn moeder. Die hem nu nog altijd scherp weet te houden.

Nadat Anderlecht Murillo laat gaan, legt het heel wat geld op tafel om Louis Patris naar Brussel te halen. Sardella laat zich evenwel niet doen en wanneer de start van Patris bij paars-wit niet goed is, grijpt Sardella definitief zijn kans. Met Sardella in de ploeg verliest Anderlecht van zijn negentien duels er enkel eentje, die tegen Standard (3-2).

Eindelijk een vaste basisplaats
Een seizoen zonder tegenslag? Nee. In januari krijgt Sardella te maken met een gescheurde hamstring. Na vijf duels van afwezigheid keert hij terug in de ploeg. Dat is dan geen verrassing meer. Sardella blijkt immers op rechts de beste keuze voor Riemer.

Zaterdagavond kwam dan het ultieme moment voor Sardella. Het kwartje valt eindelijk zijn kant op en na 95 duels in het eerste van Anderlecht scoort de back zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht. Het doelpunt helpt Anderlecht aan een belangrijke zege tegen Royal Antwerp FC. Met het oog op Europees voetbal deed Anderlecht een goede zaak en het blijft in de titelrace. Theo Leoni duwt na de match tegen Antwerp zijn maatje terecht richting het publiek. Het Lotto Park scandeert de naam van Sardella. Dik verdiend na alle tegenslagen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Killian Sardella (@killian_sardella)

De toekomst van Sardella?
Sardella kwam van ver, viel terug en moest van nog verder komen. Op 21-jarige leeftijd is hij nu de vaste rechtsachter van Anderlecht na veel vallen en opstaan. De komende weken moet Sardella vooral recht blijven staan en proberen Anderlecht zover mogelijk te brengen. Succes op het einde van de rit met paars-wit moet nu het hoofddoel zijn van Sardella.

Wie hem nu naar de nationale ploeg schreeuwt, snapt het niet. Sardella is er immers nog niet, maar bewijst dat hij er wel kan komen. Het EK komt nog te vroeg voor hem. Maar indien Sardella zich blijft ontwikkelen, heeft Domenico Tedesco er bij de Rode Duivels na de zomer mogelijk wel een optie bij. Op voorwaarde dat Sardella nog groeit natuurlijk.