Duivels laten zege in extremis glippen, Bellingham maakt Tielemans-show ongedaan

Duivels laten zege in extremis glippen, Bellingham maakt Tielemans-show ongedaan

26 maart - 22:41 Laatste update: 22:46
122

De Rode Duivels stonden op een zucht van een overwinning op Wembley, maar uiteindelijk zagen de Kuifjes van Domenico Tedesco hun avontuur nog gefnuikt door Jude Bellingham: 2-2. De vriendschappelijke partij bood heel wat stof tot nakaarten.

Tegen een gehavend Engeland, waar een blessuregolf sterkhouders als Harry Kane, Harry Maguire en Trent Alexander-Arnold aan de kant hield, kregen de Rode Duivels een kans om het gemor na de zoutloze oefenpot in Dublin te doen verstommen. In het openingskwartier werd het spelbeeld van de eerste helft meteen duidelijk. De thuisploeg kreeg de bal in de voeten (op een bepaald moment ruim 70 procent), terwijl de Duivels in Kuifje-outfit mikten op de tegenaanval. Twee vroege flitsen van Jérémy Doku zetten dat strijdplan kracht bij.

Die aanpak resulteerde ook vrij snel in de Belgische openingstreffer, al mocht Jordan Pickford daarvoor een bedankje krijgen. De Engelse sluitpost trapte vanaf de zijkant pardoes in de voeten van Amadou Onana, waardoor Tielemans plots een schietkans kreeg aangeboden. De afstandsschutter bleef ijzig kalm en trapte met links loepzuiver tegenvoets binnen: 0-1. The Three Lions oogden al wankel en kregen bevestiging dat hen een lastige avond te wachten stond. Uit hun eerste keurige combinatie volgde echter prompt de gelijkmaker. Jan Vertonghen haalde Ivan Toney in de zestien meter onderuit met een tackle, de VAR greep niet in en diezelfde Toney maalde daar niet om.

Na die 1-1 trachtte Engeland even door te duwen. Slechts zelden leverde dat een heet standje voor doel op. Toen Jarred Bowen dan toch dacht gescoord te hebben, zag de VAR terecht buitenspel. En de Duivels? Die staken in het derde kwartier opnieuw hun neus aan het venster. Bij één prik rolden uitblinker Tielemans en Romelu Lukaku de thuisdefensie helemaal op. Een lange kruispas van die eerste belandde na schutterig verdedigen van Lewis Dunk bij zijn aanvalsleider. Lukaku betaalde de dienst terug met een bloedmooie voorzet buitenkant links, die aan de tweede paal werd binnengekopt door beginstation Tielemans. In het slot van de eerste helft moest een feilloze Matz Sels nog twee keer plat, maar de efficiënte Rode Duivels mochten met een voorsprong gaan rusten.

Ultieme opdoffer
Na de koffie waren de Belgen veel vaker op de vijandelijke helft te vinden. Ditmaal was het balbezit wél in evenwicht. Er volgden ook kansen: Doku kon net niet goed genoeg besluiten en ook de lage voorzet van Arthur Theate vond niemand. Uiteraard stichtte de talentrijke Engelse aanval aan de overzijde eveneens gevaar. Zo moest Sels zich weren op een schot in de korte hoek van Toney en kwam Zeno Debast knap tussen met een blok. De kansen bleven volgen aan beide kanten. Een vrijstaande Foden schoot de beste te ver naast.

Het échte venijn zat in de staart, want ook de blessuretijd had nog spektakel in petto. Op een omschakeling bood Doku invaller Dodi Lukebakio de 1-3 aan, maar die schoot hoog over. Een minuutje later overkwam Jude Bellingham hetzelfde, weliswaar door een laattijdige ingreep van een Belgisch been. Slechts uitstel van executie, zou (helaas voor de Duivels) blijken. Op een ultieme lange bal stond Bellingham plots moederziel alleen vrij. De ster van Real Madrid profiteerde daar optimaal van en zette de al bij al verdiende 2-2-eindstand op het bord. Balen voor Tielemans en co, die zich wel kunnen optrekken aan een prima prestatie op Wembley.