Het gele gevaar: 40-tal moet zich nog één duel beheersen voor kaarten wegvallen

Het gele gevaar: 40-tal moet zich nog één duel beheersen voor kaarten wegvallen

11 maart - 20:00 Laatste update: 16 maart - 15:10

Nog één reguliere speeldag te gaan en dan kennen we de invulling van de drie verschillende Play-Offs uit de Jupiler Pro League. Iedereen staat te trappelen om die laatste rechte lijn in te duiken, al zullen 38 spelers dit weekend toch nog met enige handrem op moeten aantreden. Zij staan namelijk op één gele kaart van een kwalijke schorsing aan het begin van de nacompetitie. VoetbalPrimeur.be lijst hun namen op.

Eerst en vooral nog even het reglement verduidelijken. Vanaf de start van de Play-Offs vallen alle kaarten weg. Dat geldt voor de Champions', Europe en Degradatie Play-Off. Iedereen mag dus met een schone lei beginnen, behalve zij die nog tegen een schorsing aanlopen op de laatste speeldag van de reguliere fase. Concreet komt dat neer op jongens die momenteel aan vier of negen gele prenten zitten. In totaal zitten 38 JPL’ers in dat hachelijke schuitje.

Drie van hen mag je met recht en rede recidivisten noemen. Zij waren eerder dit seizoen namelijk al eens geschorst door een overvloed aan gele waarschuwingen en staat inmiddels op negen stuks. Nog eentje erbij en daar komt een dubbele schorsing bovenop. Dat zou dus betekenen dat zij niet enkel de eerste, maar ook de tweede wedstrijd moeten missen in de Play-Offs. Vooral OH Leuven kijkt best uit haar doppen. Daar moeten zowel Hamza Mendyl als Siebe Schrijvers bovenstaand lot vrezen. Bij Union Saint-Gilloise is Charles Vanhoutte de man om in te tomen. Geen sinecure bij een verplaatsing naar de opzwepende Bosuil …

Bij 35 andere uitroeptekens neemt het wangedrag aanvaardbaardere vormen aan. Zij hebben tot op heden vier gele streepjes achter hun naam verzameld. Onder hen verkeren best wat ronkende namen, zoals Julien De Sart (KAA Gent), Bilal El Khannouss (KRC Genk), Thorgan Hazard (RSC Anderlecht), Patrik Hrosovsky (KRC Genk), Thierry Lazare (Union), Théo Leoni en Mario Stroeykens (RSC Anderlecht). Vooral onderaan kan een ultieme schorsing nog dramatische gevolgen kennen. Zo staan bij KAS Eupen vier en bij RWDM drie spelers op de rand van een weekendje brommen. Slechts twee clubs kunnen op beide oren slapen: Royal Antwerp FC en Club Brugge. Zij hoeven geen angst te hebben voor het gele gevaar.

De 38 spelers die op één kaart van een (dubbele schorsing) staan per club:

Union Saint-Gilloise: Thierry Lazare, Charles Vanhoutte
RSC Anderlecht: Thorgan Hazard, Théo Leoni, Louis Patris, Killian Sardella, Mario Stroeykens
Club Brugge: /
Royal Antwerp FC: /
KRC Genk: Bilal El Khannouss, Zakaria El Ouahdi, Patrik Hrosovsky
KV Mechelen: David Bates
Cercle Brugge: Félix Lemarechal, Leonardo Lopes, Boris Popovic
KAA Gent: Julien De Sart, Matisse Samoise, Jordan Torunarigha
Sint-Truiden: Mathias Delorge
Standard Luik: Wilfried Kanga, Aiden O’Neill
KVC Westerlo: Sinan Bolat, Edisson Jordanov, Nicolas Madsen, Sergiy Sydorchuk
Sporting Charleroi: Damien Marcq
OH Leuven: Hamza Mendyl, Florian Miguel, Federico Ricca, Siebe Schrijvers
KAS Eupen: Jason Davidson, Amadou Keita, Boris Lambert, Kevin Möhwald
RWDM: Shuto Abe, Felipe Abner, Ilay Camara
KV Kortrijk: Abdelkahar Kadri, João Silva