Kwaad Fenerbahçe stuurt statement voor duel met Union: Turkse bond krijgt oorveeg

Kwaad Fenerbahçe stuurt statement voor duel met Union: Turkse bond krijgt oorveeg

6 maart - 10:13
1

Union Saint-Gilloise legt momenteel volle focus op het Europese treffen met Fenerbahçe, maar aan Turkse zijde vertoeven de gedachten blijkbaar ergens anders, meer bepaald in ... de periode voor 1959. De Turkse grootmacht verstuurde woensdag een kwade mededeling via de sociale media. Onderwerp? Een gevoelig stukje geschiedenis.

Donderdagavond komt Fenerbahçe over de vloer in Brussel, waar het Union partij geeft. Dat duel is de heenwedstrijd uit de achtste finales van de Conference League. Het bestuur van de Turkse club zit met het hoofd echter niet bij het heden, maar eerder bij het verleden, zo'n slordige 65 jaar terug. In 1959 werd namelijk de officiële Turkse Süper Lig opgericht, zoals we die vandaag de dag nog steeds kennen.

Ook voor 1959 werd er in het land echter al gevoetbald. En werden er prijzen uitgedeeld ... Net daarover maakt Fenerbahçe zich druk. Exact drie jaar geleden stuurde het een officieel verzoek richting de Turkse bond om titels van vóór dat symbolische jaartal, ook te mogen meetellen op het palmares. Sindsdien wacht Fener vruchteloos op een antwoord. Zelfs nadat er in het management van de bond fikse wijzigingen werden doorgevoerd, kreeg de kwestie geen gehoor.

Gevoelige kwestie
De Gele Kanaries zijn die passiviteit beu. Zij vragen nogmaals met aandrang om hun eis te bestuderen. In de mededeling staat te lezen dat de club niet zal rusten vooraleer er een uitspraak komt. Voor Fenerbahçe ligt deze materie dus zeer gevoelig, met name door de felle concurrentiestrijd met eeuwige rivalen Besiktas en - vooral - Galatasaray.

Die laatste club mag zich anno 2024 recordkampioen van Turkije noemen met 23 titels, terwijl Fenerbahçe er slechts 19 telt. Dat zijn de aantallen vanaf 1959, wel te verstaan. Als je ook de kampioenschappen van voor dat jaartal in rekening zou brengen, komen de verhoudingen uit op 24-22. Zo zou Fener dus een stukje dichter komen bij de symbolische eretitel van 'meest gelauwerd club uit Turkije'. Voor de volledigheid: Besiktas telt in totaal 16 titels, waarvan twee voor de invoering van de Süper Lig.