Haroun, Toloba en Van Driessche delen wat hun toegebeten werd in anti-haatcampagne

Haroun, Toloba en Van Driessche delen wat hun toegebeten werd in anti-haatcampagne

6 maart - 09:17
12

De Koninklijke Belgische Voetbalbond pakt woensdag groots uit met een nieuwe campagne tegen haat, racisme en andere vormen van discriminatie. Na een video waarin Toby Alderweireld online bedreigingen aan de kaak stelt, komen ook enkele andere hoofdrolspelers en -speelsters uit de Belgische voetbalwereld hun beklag doen.

De actie tegen (online) haat bestaat niet enkel uit die video met Alderweireld, maar ook een tweede filmpje moet voor bewustwording zorgen bij het grote voetbalpubliek. Daarin komen Faris Haroun (ex-voetballer van onder meer Royal Antwerp FC), scheidsrechter Bram Van Driessche, Anderlecht-speelster Mariam Toloba en Séverine Parlakou aan het woord. Die laatste is presentatrice bij de Franstalige tak van Eleven Sports DAZN.

Ieder van hen deelt welke verwensingen ze doorheen hun carrière regelmatig naar het hoofd geslingerd krijgen of kregen. Vaak gaat het over goedkope beledigingen, racisme of bodyshaming. 'Met de uitgebreide campagne stelt de Belgische voetbalfamilie haatspraak aan de kaak, en wil het bewustzijn rond de problematiek verhogen', schrijft de Pro League op haar website. 

Daar stopt het echter niet bij. De actie wil slachtoffers van online haat ook helpen. Zo zijn er tips te vinden over hoe je haatberichten kan vermijden of melden bij de politie. Op de website cometogether.be vind je daarover meer informatie.