Union versus Fenerbahçe: Batshuayi terug naar België, zware trip voor Brusselaars

Union versus Fenerbahçe: Batshuayi terug naar België, zware trip voor Brusselaars

23 februari - 19:00 Laatste update: 24 februari - 14:47
3

Na de schitterende partij tegen Eintracht Frankfurt staat Union SG opnieuw een serieuze trip te wachten. De Brusselaars staan tegenover het Fenerbahçe van Michy Batshuayi. VoetbalPrimeur.be bekijkt de tegenstander van Union.

Fenerbahçe in het kort
Volledige naam: Fenerbahçe SK
Stadion: Ülker Stadyumu FB Şükrü Saraçoğlu Spor Kompleksi, 47.834 plaatsen
Vorig seizoen: vice-kampioen en bekerwinnaar
Hoofdtrainer: Ismail Kartal
Aantal kampioenschappen in eigen land: negentien titels

Fenerbahçe in Europa
Voor de Turkse topclub begon het verhaal al vroeg in de kwalificatieronde voor de Conference League. Daarin kende het nooit echt problemen en haalde het simpel de groepsfase van het toernooi. Eerst werd er simpel gewonnen van Zimbri Chisinau uit Moldavië, terwijl ook NK Maribor nooit echt partij was. In de Play-Offs was FC Twente de eerste echt serieuze tegenstander, maar ook daar werd er simpel van gewonnen (5-1 thuis, 0-1 uit).

Een succesverhaal in de kwalificatierondes en ook in de groepsfase kende het een sterke periode. De eerste drie wedstrijden (Nordsjaelland, Spartak Trnava, Ludogorest) werden simpel gewonnen. Daarna volgden nog blamages tegen Ludogorets (2-0 verlies) en Nordsjaelland (6-1 verlies), maar op de slotspeeldag was een 4-0 zege tegen Spartak Trnava genoeg om de eerste plek helemaal veilig te stellen.

De recente vorm van Fenerbahçe
Fenerbahçe mag voorlopig wel spreken van een bijzonder goed seizoen. Het staat momenteel in de Süper Lig op een tweede plek, op twee punten van leider Galatasaray. Daarnaast heeft het wel al een voorsprong van maar liefst 24 punten op nummer drie Trabzonspor.

Ook verliezen doet het dit seizoen amper. De laatste nederlaag dateert al van 30 november(!), toen het met 6-1 onderuit ging tegen Nordsjaelland. Sindsdien speelde het zestien wedstrijden, waarvan het er dertien won. Simpelweg kent het een soortgelijk seizoen als Union, al doet Galatasaray het voorlopig nog iéts beter dan Fenerbahçe.

Bekende gezichten bij Fenerbahçe
In het verleden was het al een heus sterrenensemble bij Fenerbahçe. Dat is tegenwoordig iets minder, al spelen er nog steeds enkele opvallende en grote namen bij de club. Denk maar aan Leonardo Bonucci, die afgelopen winter nog werd overgenomen van Union Berlin.

Verder spelen ook nog grote namen zoals Edin Dzeko, Dusan Tadic en Atlético-Madrid huurling Caglar Soyuncu voor de Turkse club. Terwijl Fenerbahçe ook nog kan rekenen op de Kroatische doelman Dominik Livakovic.

De bekendste naam voor de Belgische voetbalvolgers is echter Michy Batshuayi. De voorbije weken en maanden nog gelinkt aan een vertrek, maar de Rode Duivel is nog steeds actief voor de Turkse topclub. Die seizoen kwam hij er dertig keer voor uit, met zeventien doelpunten tot gevolg. Zeker van een basisplek is hij echter niet, die is voorlopig nog steeds voor kapitein Dzeko, die na dertig partijen aan 22 doelpunten zit.

Conclusie voor tweeluik tussen Fenerbahçe en Union
Union kan ons land in de coëfficiëntenstrijd opnieuw een bijzonder goede zaak doen door de laatste Turkse ploeg in Europa uit te schakelen. Makkelijk wordt het echter niet. Fenerbahçe is bezig aan een uitstekend seizoen en lijkt vrijwel onklopbaar.

Het kan ook rekenen op heel wat grote namen, met een schat aan ervaring. Belangrijke ervaring op een Europees toernooi. Al heeft Union inmiddels toch al bewezen dat het keer op keer kan overtuigen in Europa.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.