Ajax stoot na krankzinnige avond en verlengingen tegen Bodø/Glimt toch door

22 februari - 21:26
5

Ajax heeft zich donderdagavond na 120 krankzinnige minuten geplaatst voor de achtste finales van de Conference League. De Amsterdammers zwijnden vrijwel de hele wedstrijd, zagen ook Josip Sutalo met rood vertrekken, maar trokken uiteindelijk wonder boven wonder aan het langste eind.

De Amsterdammers hielden de linies dicht bij elkaar, maar toch kreeg Bodø/Glimt al snel de eerste kansen. Zo moest Diant Ramaj zich strekken op een schotje van Hakon Evjen. De Duitse doelman onttrok zich met meerdere reddingen aan de malaise, want ondanks de nieuwe aanpak gaf Ajax flink wat kansen weg en speelde het zelf niets klaar.

Geheel tegen de verhouding in leverde de eerste mogelijkheid van de bezoekers wel meteen een goal op. Steven Berghuis stond vrij in de zestien, kreeg de bal van Brian Brobbey en schoot snoeihard raak. Ajax slaagde erin om - met meer geluk dan wijsheid - zonder tegendoelpunt de rust te halen.

De tweede helft begon dramatisch voor Ajax. Josip Sutalo liep een tegenstander in kansrijke positie van de bal en op advies van de VAR trok de scheidsrechter een rode kaart. Niet veel later leek het helemaal mis te gaan, toen Borna Sosa een bal met de arm van de lijn haalde. Ditmaal oordeelde de VAR echter dat daarvoor een overtreding op Diant Ramaj werd gemaakt.

Bodø/Glimt beukte met een man meer desondanks op de deur bij Ajax. Zowel Patrick Berg als Jens Hauge trof de lat. De gele aanvalsgolven bleven komen, maar na 66 minuten moest ook de thuisploeg met tien man verder. Albert Grønbaek kreeg zijn tweede gele kaart voor een overtreding op Tahirovic. Bodø moest even bekomen van die tegenvaller, maar bleef zoeken naar de gelijkmaker.

Het ging zeven minuten voor tijd alsnog mis voor Ajax. Berg wist de uitblinkende Ramaj ditmaal wel te verrassen met een afstandsschot. Ajax was daarna nog twee keer gevaarlijk, terwijl een Noorse treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Het paste in het beeld van de knotsgekke tweede helft, maar een verlenging moest uitkomst bieden.

Ook in de verlenging zwijnde Ajax. De Noren kregen al heel snel een gigantische kans, maar zelfs voor open doel ging de bal er niet in. Het mocht een wonder heten dat het na 105 minuten nog steeds 1-1 stond.  In minuut 113 was Ajax, vrijwel uit het niets, opeens dicht bij de 1-2. Akpom kreeg een haast niet te missen kans, maar de Brobbey-vervanger faalde oog in oog met doelman Kjetil Haug.

Niet veel meer dan één minuut later, scoorden de Amsterdammers alsnog. Uitgerekend Kenneth Taylor, die begon als wisselspeler en de laatste weken enorm veel kritiek krijgt, maakte het doelpunt. Het leek op een voorzet (die niet goed werd verwerkt door Haug), maar het was genoeg voor Ajax om het wonder van Bodø, dat in de laatste minuten nóg een keer de lat raakte, compleet te maken. Van 't Schip en co. kunnen gaan vrijdagochtend de koker in.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.