Top 10 uit JPL, ex-Gent en Genk aanwezig, proeven voor ex-Club Brugge en Antwerp

Top 10 uit JPL, ex-Gent en Genk aanwezig, proeven voor ex-Club Brugge en Antwerp

21 februari - 18:03 Laatste update: 22 februari - 09:00
1

De Jupiler Pro League zag meerdere spelers vertrekken tijdens de winterse mercato. Vooral KAA Gent zag een flink aantal sterkhouders vertrekken. Koploper Union SG wist de selectie zo goed als intact te houden. Hoe doet de top-10 vertrokken spelers het tot nu toe bij hun nieuwe werkgevers? VoetbalPrimeur.be zocht het uit.

KAA Gent was flink actief op winterse mercato
KAA Gent roerde zich het meest op de afgelopen winterse mercato. De Buffalo’s zagen onder meer Malick Fofana, Gift Orban en Hugo Cuypers voor grote bedragen vertrekken. De winterse mercato leverde Gent transferinkomsten van 43,5 miljoen euro op. Gent investeerde ook 11,3 miljoen waardoor de transferbalans op +32,2 miljoen euro kwam te staan.

Gent is de enige club uit de top 10 verkochte spelers met vertrokken spelers die al hun stempel wisten te drukken bij hun nieuwe club. Orban en Fofana trokken naar Olympique Lyon en beide voormalige goudhaantjes van De Buffalo’s wisten al eens op het scorebord te komen. Orban tekende voor zijn eerste treffer en Fofana was eenmaal aangever namens Lyon.

Verder wist nog geen vertrokken speler uit de Jupiler Pro League zijn stempel te drukken. De voormalige Buffalo Hugo Cuypers houden we buiten deze beschouwing aangezien de spits nog geen kans heeft gehad op speeltijd in verband met de rustperiode van het voetbalseizoen in de Verenigde Staten. Het is opvallend te noemen dat van de top 10 uitgaande transfers er tot nu toe slechts eenmaal een doelpunt werd gemaakt en eenmaal een assist werd afgeleverd.

Vermeeren wordt langzaam gebracht
De verwachting was dat Vermeeren voor meer geld de deur uit zou gaan bij Antwerp. De Rode Duivel vertrok uiteindelijk voor 18 miljoen euro bij The Great Old en is druk bezig zich in te passen in de selectie van Atlético Madrid. Vermeeren leert de taal en heeft met Axel Witsel een landgenoot binnen de selectie van Atlético Madrid. Tot nu toe is zijn aandeel beperkt gebleven, het is dan ook dringen op het middenveld van de nummer vier van Spanje. Vermeeren kwam tot nu toe 64 speelminuten in actie bij Atlético. Tegen Rayo Vallecano mocht Vermeeren starten en werd de middenvelder vervolgens in de rust gewisseld. Tegen UD Las Palmas mocht Vermeeren de laatste 19 minuten meevoetballen.  

Afscheid van Genkse sterkhouders
Genk zag linkervleugelverdediger Gerardo Arteaga naar Monterrey en rechtervleugelverdediger Daniel Muñoz naar Crystal Palace vertrekken. Zowel Muñoz als Arteaga krijgen direct veel speeltijd bij hun nieuwe clubs. Muñoz stond bij Genk bekend om zijn fanatieke verdedigen, die speelstijl heeft Muñoz bij Crystal Palace niet opgegeven. Muñoz wist in drie matchen al twee keer geel te krijgen bij Crystal Palace.

Het is wachten voor Buchanan bij Internazionale
Tajon Buchanan vertrok van Club Brugge voor 7 miljoen euro naar Internazionale. Buchanan heeft flinke concurrentie bij de koploper van de Serie A. Buchanan moet onder meer Denzel Dumfries en Matteo Darmian voor zich dulden. Mogelijk brengt de zomerse transferperiode meer perspectief voor Buchanan bij Internazionale.

Groot verschil qua speeltijd in absolute top
Wat kunnen we tot nu toe concluderen over de top-10 vertrekkers uit de Jupiler Pro League in de afgelopen winterse mercato? Nog geen speler heeft zich tot nu toe gigantisch in de kijker weten te spelen bij zijn nieuwe werkgever. Er is een groot verschil tussen de speelminuten, zo krijgen Orban, Fofana, Muñoz en Arteaga alle gelegenheid om zich tijdens de matchen te bewijzen, maar blijft de speeltijd van Vermeeren en Buchanan erg beperkt.

Hierin komt het verschil tussen de absolute top die Internazionale en Atlético Madrid in het topvoetbal vertegenwoordigen en de ploegen die daar net onder zitten naar voren. De kans op concurrentie van Olympique Lyon en Crystal Palace is minder hevig dan dat bij de koploper van Italië en de nummer vier van Spanje.

Speelminuten en statistieken top-10 tot nu toe 
Arthur Vermeeren 64 speelminuten in 2 matchen – 0 goals & 0 assists
Malick Fofana 314 speelminuten in 7 matchen – 0 goals & 1 assist
Gift Orban 200 speelminuten in 5 matchen – 1 goal & 0 assists
Hugo Cuypers 0 speelminuten in 0 matchen – 0 goals & 0 assists
Daniel Muñoz 270 speelminuten in 3 matchen – 0 goals & 0 assists
Tajon Buchanan 13 speelminuten in 1 match – 0 goals & 0 assists
Gerardo Arteaga 277 speelminuten in 4 matchen – 0 goals & 0 assists
Ken Nkuba 28 speelminuten in 3 matchen 0 goals & 0 assists
Daiki Hashioka 0 speelminuten in 0 matchen 0 goals & 0 assists

Transfersommen top-10 Jupiler Pro League 
Arthur Vermeeren Royal Antwerp FC – Atlético Madrid 18 miljoen euro
Malick Fofana KAA Gent – Olympique Lyon 17 miljoen euro
Gift Orban KAA Gent – Olympique Lyon 12 miljoen euro
Hugo Cuypers KAA Gent – Chicago Fire 12 miljoen euro
Daniel Muñoz KRC Genk – Crystal Palace 8 miljoen euro
Tajon Buchanan Club Brugge – Internazionale 7 miljoen euro
Gerardo Arteaga KRC Genk – Monterrey 4,5 miljoen euro
Yann Gboho Cercle Brugge – Toulouse 2,5 miljoen euro
Daiki Hashioka STVV – Luton Town 2 miljoen euro
Arbnor Muja Royal Antwerp FC - 2 miljoen euro 

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.