Vijf lessen uit speeldag 25: Uit de toon, stervende zwanen en volgende ontslaggolf

Vijf lessen uit speeldag 25: Uit de toon, stervende zwanen en volgende ontslaggolf

12 februari - 14:00 Laatste update: 13 februari - 07:30

Alweer een speeldag voorbij. Ook in ronde 24 deelden enkele clubs rake klappen uit, terwijl anderen net stevig moesten incasseren. VoetbalPrimeur.be vat de bokspartij richting Play-Offs samen in vijf nuttige lessen.

Union valt uit de toon
Als zelfs Alexander Blessin zijn verzuchtingen over de arbitrage niet langer kan beheersen, moet het wel ver gekomen zijn. Of ligt de oorzaak gewoon bij Union Saint-Gilloise zelf? Tekent zich voor het eerst een dipje af, nadat de Brusselaars nu hun bekernederlaag in Brugge ook tegen KVC Westerlo onvoldoende scherpte vertoonden? Hoezeer Blessin in zijn post-wedstrijd-interview de zwartepiet nog richting zijn eigen groep schoof, des te harder was zijn uithaal richting de scheidsrechters op zijn perspraatje. Een eenmalige uitschieter, durven we vermoeden.

Titelstrijd leeft nog
Gezien de dominantie van Union moe(s)t de concurrentie zich tot dusver tevreden stellen met kruimels. Na de 2-2 tegen Westerlo op zaterdag trokken in eerst Club Brugge, vervolgens Royal Antwerp FC en uiteindelijk ook RSC Anderlecht zich eraan op. Stuk voor stuk deden ze dat met behoorlijk gemak, wat de burger enkel meer moed geeft. Twee puntjes ingelopen, onder het motto: wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Zo zou Anderlecht bij deze stand in Play-Off-modus gewoonweg op vier eenheden van Union starten, ondanks vier (!) winstpartijen minder in het lopende seizoen. Speelbaar!

Volgende ontslaggolf opgewekt?
Antwerp sprong dus dichterbij dankzij een 0-4-zege bij RWDM, al mocht het de gastheer daar wel voor bedanken. Die verscheen zonder enige inspiratie of dadendrang aan de aftrap. Blijkbaar is het dan toch geen heilzaam middel wanneer je harde kern de spelersgroep komt bedreigen … In ieder geval betaalde de verwachte pion de tol: de trainer. Cláudio Caçapa begon zijn bewind in Molenbeek nog wel hoopgevend, maar bleek uiteindelijk niet de geknipte man om de diverse kern tot een strijdvaardig elftal te kneden. Met de Degradatie Play-Offs in zicht zou de Braziliaan zomaar de eerste uit een nieuw lijstje trainersontslagen kunnen zijn.

Stervende blauw-witte zwanen
Wel degelijk in het meervoud! De zwanenzang van KAA Gent wordt dagelijks breed uitgesmeerd in de media, niet in het minst door Hein Vanhaezebrouck zelve, maar ook met KRC Genk gaat het van kwaad naar erger. Net als De Buffalo’s wacht de vicekampioen nog op haar eerste zege in 2024. Tijdens de competitieaanvang legde Genk nog best puik voetbal op de mat, maar werd dat niet omgezet in punten. Toen predikte Wouter Vrancken vooral geduld. Intussen is dat vloeiende spel verdwenen, terwijl de oogst even mager blijft. Kortom: blauw-wit lijkt dezer dagen geen al te succesvolle kleurencombinatie.

Kévin Denkt-ni
De waarde van een topschutter kan niet treffender uitgedrukt worden dan met de statistieken uit Gent-Cercle. In totaal schoten de bezoekers twee schamele keren op doel. Twee keer hing de bal tegen de touwen, twee keer haalde de Gouden Stier zonder aarzelen de trekker over. Aan honderd procent efficiëntie hoef je zelfs met z’n tienen weinig te vrezen. Prijsschutter Denkey heeft de kaap van de twintig nu al gerond en krijgt nog (minstens) vijftien wedstrijden om dat aantal verder op te krikken, al dan niet in de Champions’ Play-Off. Volgende halte: 25.