Voetbalbond heeft plan voor Play-Offs: ‘VAR-technologie en buitenlandse refs'

Voetbalbond heeft plan voor Play-Offs: ‘VAR-technologie en buitenlandse refs'

12 februari - 08:08 Laatste update: 09:56
16

De Belgische arbitrage ligt vaak onder vuur. Volgens Het Nieuwsblad heeft de voetbalbond een plan klaar om de Play-Offs in te gaan. Tijdens de volgende bijeenkomst zal alles worden besproken.

Anderlecht-coach Brian Riemer opperde al voor buitenlandse refs. ‘Dat wordt serieus overwogen. De voetbalbond werkt dan weer “in alle sereniteit” aan een plan’, klinkt het. Het plan kent vijf pijlers en begint met het aflopende contract van Bertrand Layec dat niet zal worden verlengd.

Ook Herbert Fandel, voorzitter van de Professional Refereeing Board, krijgt de wind van voren. Men wil dat Pro League-CEO Lorin Parys in de PRB gaat zetelen samen met de CEO’s van de Vlaamse en Waalse vleugel. Een overkoepeld orgaan voor refs in een organisatie die volledig onafhankelijk staat zoals in de Premier League is ook een optie.

Ook de professionalisering van de scheidsrechters staat op de planning. Momenteel zijn er elf semi-professionele arbiters. Men wil overschakelen op een volledig professioneel statuut, maar dat zal geld kosten. Ook de VAR en de technologie wordt aangepakt. De semi-automatische buitenspeltechnologie en doellijntechnologie staan op de agenda.

Wat ook bovenaan de wenslijst staat en er waarschijnlijk zal komen is een onderscheid tussen scheidsrechters en de VAR. Er komen mogelijk vaste teams van hoofd- en assistent-scheidsrechters met dezelfde VAR.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.