Zuid-Afrika en Broos onderuit in Afrika Cup na penalty’s en spannende match

7 februari - 21:01 Laatste update: 23:09
1

Hugo Broos en Zuid-Afrika zijn onderuit gegaan in de halve finale van de Afrika Cup. Nigeria trok uiteindelijk na strafschoppen aan het langste eind.

Bij Nigeria waren er een pak spelers op en naast het veld met een verleden op de Belgische velden. Paul Onuachu (ex-Genk) en Raphael Onyedika (Club Brugge) begonnen op de bank, Troost-Ekong (ex-KAA Gent), Osimhen (ex-Charleroi) en Moses Simon (ex-KAA Gent) begonnen in de basis.

Bij Zuid-Afrika stond Percy Tau (ex-Club Brugge) in de basis. Bondscoach Broos aasde op zijn tweede Afrika Cup-finale na zijn winst met Kameroen een paar jaar geleden. De eerste helft was gesloten en één om snel te vergeten, het bleef bij 0-0.

Na de rust was het Osimhen die een penalty kon afdwingen en aanvoerder Troost-Ekong zorgde voor de 1-0. Osimhen leek tien minuten voor tijd ook voor de beslissing zorgen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd door de VAR.

In de slotfase was het Zuid-Afrika dat nog een penalty kreeg. Mokoena scoorde de elfmeter en vervolgens kreeg Mudau nog een de kans op de winnende treffer voor Zuid-Afrika, maar hij schoot voor een leeg doel voer.

In de verlengingen werd ex-KV Kortrijk-spits Moffi weggestuurd, maar Kekana legde de aanvaller met een tackle neer. Rood was het verdict en de halve finale ging naar penalty’s. Daarin trok Nigeria uiteindelijk, ondanks een misser, aan het langste eind. Zuid-Afrika miste twee keer.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.