KAA Gent wint transferstrijd: doelgerichte wonderboy van Häcken is buitenkans

KAA Gent wint transferstrijd: doelgerichte wonderboy van Häcken is buitenkans

26 januari - 16:30 Laatste update: 29 januari - 13:30
3

Het gebeurt wel vaker dat de Belgische (top)clubs in elkaars vaarwater geraken met het oog op een verse aanwinst. Club Brugge, KAA Gent en eerder al RSC Anderlecht hadden het gemunt op Momodou Lamin Sonko. Amper achttien jaar jong is die Zweedse sensatie, maar zijn adelbrieven doen het beste vermoeden. KAA Gent lijkt aan het langste eind te zullen trekken. VoetbalPrimeur.be brengt een profielschets.

Wat jong is, komt snel, dat is meer dan ooit het devies in de voetbalwereld. Ook Sonko beantwoordt aan die uitdrukking. Nauwelijks zeventien-en-half is hij wanneer het raspaardje zijn debuut mag vieren bij Häcken, de club die hij als jeugdspeler vervoegde in 2020. Eerst gebeurt dat in de beker, in oktober 2022 komen daar zijn eerste minuten in de Allsvenskan bovenop.

Zaliger kan dat moment niet vallen, want eind 2022 beleeft Häcken historische weken. Voor het eerst in haar geschiedenis slaagt de club uit Göteborg erin om zich tot Zweeds kampioen te kronen. Dolle vreugde, waarin de opmars van Sonko enigszins naar de marge verdwijnt. Volledig begrijpelijk, overigens, aangezien zijn bijdrage in dat eerste seizoen beperkt blijft tot twee korte invalbeurten. Toch vormen die een sappige kers op de taart. Inmiddels is namelijk het besef gerijpt dat de vleugelaanvaller het plaatselijke transferrecord moet en zal verbreken.

Het jaar erop plaatst Sonko zich helemaal op het voorplan. De Zweedse jeugdinternational met Gambiaanse roots moet zich eerst nog tevreden stellen met een rol als supersub, maar werkt zich na enkele speeldagen al op tot vaste basiskracht. Na de zomer wordt hij praktisch onmisbaar. Hoewel Häcken haar titel niet kan verlengen en als derde eindigt, heeft het met Sonko een goudklomp in handen. Vooral na de zomer zet de jongeling dat in de verf, onder meer met een hattrick tegen Norrköping.

In de schijnwerpers
Geen wonder dat Club Brugge en Gent deze winter genoemd worden, nadat enkele maanden geleden ook Anderlecht al een lijntje uitgeworpen zou hebben. Al willen we hen meteen waarschuwen: er zwemmen nog grotere vissen rond in de Zweedse zee. FC Barcelona, Manchester City, Ajax, Bayern München, RB Leipzig ... Stuk voor stuk werden ze recent in verband gebracht met Sonko. Toch is het KAA Gent gelukt om de aanvaller voor een recordbedrag binnen te halen. Er wordt gesproken over zeven miljoen euro plus bonussen.

Verjaren in Brugge?
Over profiel gesproken: Sonko is een kwieke flankspeler, die graag naar binnen komt om vervolgens op doel te schieten. De interesse van Club Brugge legde onbewust de link met een aanstaand vertrek van Antonio Nusa. Op papier zou je Sonko als zijn vervanger kunnen zien, gezien zijn afkomst en positie op het terrein. Toch verschillen hun kwaliteiten behoorlijk. De verschroeiende versnelling van Nusa bezit Sonko minder. Zijn technische vermogen stelt hem echter in staat om eenvoudig een mannetje uit te schakelen. Vooral zijn doeltreffendheid valt evenwel op. Wanneer Sonko de trekker overhaalt, is het schot bijna altijd gekadreerd. Dat is bij Nusa voorlopig nog onnauwkeuriger. De statistieken liegen er niet om: veertien keer trof de Zweed al raak. Niet slecht voor een achttienjarige snotneus.

In Zweden heeft Sonko zowat alle mogelijke vakjes afgevinkt. Landskampioen? Vinkje. Gescoord in de Champions-League-voorronde? Check. Doelpunt in de groepsfase van de Europa League? Jazeker. Een stap hogerop dringt zich op. Het heeft er alle schijn van dat Sonko deze winter zijn eerste spraakmakende transfer te pakken heeft. In ieder geval zou het een geweldig verjaardagsgeschenk zijn. Op de laatste dag van januari mag Sonko immers negentien kaarsjes uitblazen.