Smaakmakers in JPL, maar amper minuten Afrika Cup, Koita en Koffi veel speeltijd

Smaakmakers in JPL, maar amper minuten Afrika Cup, Koita en Koffi veel speeltijd

26 januari - 11:00 Laatste update: 20:00

De invloed van de Jupiler Pro League in de Afrika Cup is aanzienlijk te noemen, maar op hoeveel speelminuten kunnen de spelers vanuit onze competitie in de Afrika Cup rekenen. Tot nu toe leidt Hervé Koffi (Sporting Charleroi) de dans, met Aboubakary Koita (STVV) als eerste achtervolger. Denis Odoi (Club Brugge) pakt de derde plaats. Bilal El Khannouss en Mohamed Amoura weten wekelijks indruk te maken in de Jupiler Pro League. Dit is Amoura uiteindelijk niet gelukt in de Afrika Cup, El Khannouss krijgt wellicht nog zijn kansen namens Marokko. 

Smaakmakers van Genk met weinig minuten 
Bilal El Khannouss is namens KRC Genk van grote invloed op de Jupiler Pro League, toch blijft zijn invloed op de Afrika Cup in Ivoorkust tot nu toe beperkt. Speelminuten: 18 x Tanzania, 26 x DR Congo en 6 x Zambia. 50 minuten in totaal, de achtste finale van Marokko is op 30 januari tegen Zuid-Afrika.

Ook Alieu Fadera meldde zich met Gambia op de Afrika Cup. Fadera speelde in totaal 83 minuten en leverde hierin een assist af tegen Kameroen. Fadera en Gambia zijn uitgeschakeld in de Afrika Cup. Speelminuten: 15 x Senegal, 62 x Guinee en 21 x Kameroen. 98 minuten in totaal.

Ook Paintsil weet zich vaak te tonen in de Jupiler Pro League. Bij Ghana was Paintsil echter ook niet zeker van zijn plek en het land kende een teleurstellende groepsfase. Paintsil zijn Afrika Cup avontuur is ten einde. Speelminuten: 62 x Kaapverdië, 1 x Egypte en 45 x Mozambique: 108 minuten totaal.   

Een andere Genkie is Joris Kayembe, de verdediger kwam namens Congo nog niet in actie. De volgende match van Congo vindt plaats op 28 januari tegen Egypte in de achtste finale van de Afrika Cup.

KAA Gent, nog niet veel toverkunsten
Gent heeft ook de nodige spelers geleverd voor de Afrika Cup. Tarik Tissoudali, ‘de tovenaar’ mocht tot nu toe 17 minuten toveren bij Marokko. Tissoudali is alleen ingezet tegen Zambia en kwam tegen DR Congo en Tanzania niet in actie namens Marokko. De achtste finale van Marokko is op 30 januari tegen Zuid-Afrika.

Nurio Fortuna heeft het qua speeltijd beter bekeken dan zijn ploegmaat Tissoudali bij Gent. De linkervleugelverdediger speelde al twee volledige matchen namens Angola. Speelminuten: 90 x Algerije en 90 x Mauritanië. 180 minuten in totaal. Angola neemt het op 27 januari op tegen Namibië in de achtste finale.

Club Brugge, Odoi veel gespeeld, maar wel klaar
Club Brugge leverde met Raphael Onyedika en Denis Odoi uiteindelijk twee spelers voor de Afrika Cup. Odoi mocht zich drie keer flink tonen namens Ghana. Speelminuten: 90 x Kaapverdië, 90 x Egypte en 72 x Mozambique. 252 minuten in totaal. Het mocht niet baten, want Ghana is uitgespeeld.

Onyedika is met Nigeria wel door naar de achtste finale, maar de middenvelder van Club Brugge speelde tot nu toe niet veel minuten voor Nigeria. In totaal kwam Onyedika slechts eenmaal in actie. Speelminuten: 27 x Guinee-Bissau. 27 minuten in totaal. Onyedika en Nigeria staan op 27 januari tegenover Kameroen in de achtste finale.  

Anderlecht met veel minuten Ashimeru, Diawara krijgt meer tijd 
RSC Anderlecht heeft met Majeed Ashimeru en Amadou Diawara ook twee spelers geleverd aan de Afrika Cup in Ivoorkust. Ashimeru mocht ook uitkomen voor Ghana en is net als Odoi en Paintsil uitgespeeld. Speelminuten: 87 x Kaapverdie, 62 x Egypte en 37 x Mozambique. 186 minuten in totaal.

Diawara is wel door naar de achtste finale. Diawara wist met Guinee de groepsfase te overleven en stoot door naar de achtste finale. Diawara speelde tot nu toe twee matchen mee namens Guinee. Speelminuten: 3 x Gambia en 90 x Senegal. 93 minuten in totaal. Diawara en Guinee strijden op 28 januari in de achtste finale tegen Equatoriaal-Guinea.

Nog maar weinig speelminuten voor smaakmakers Union
Net als Anderlecht, Club Brugge en Gent leverde ook Union twee spelers. Mohamed Amoura en Lazare Amani. Amoura is een van de absolute smaakmakers in de Jupiler Pro League, maar de aanvaller is nu uitgespeeld met Algerije, het land stelde erg teleur tijdens de Afrika Cup. Amoura speelde twee matchen, de aanvaller was geschorst tegen Angola. Speelminuten: 45 x Burkina Faso, 69 x Mauritanië. 114 minuten in totaal.  

Amani weet ook zijn stempel te drukken in de Jupiler Pro League, maar heeft zijn kans nog niet gekregen bij Ivoorkust. Amani is wel door naar de volgende ronde. Amani speelde tot nu toe nog geen minuut mee met het gastland van de Afrika Cup.

Koffi speelde tot nu toe alle minuten
Doelman Koffi speelde tot nu toe alles met Burkina Faso op de Afrika Cup. De doelman van Sporting Charleroi mocht drie keer zijn doel verdedigen en is met Burkina Faso doorgestoten naar de achtste finale van de Afrika Cup. Koffi komt in totaal op 270 speelminuten, de doelman nam het op tegen Mauritanië, Algerije en Angola. Koffi staat 30 januari met Burkina Faso tegenover Mali.

Kanarie Koita in de achtervolging
Achter Koffi volgt Koita, de aanvaller van STVV miste tot nu toe slechts 8 minuten op het toernooi en is ook door naar de achtste finale. Koita wist tot nu toe als enige JPL-speler een doelpunt te maken, het werd een prachtig afstandsschot tegen Angola. Speelminuten: 90 x Burkina Faso, 90 x Angola en 82 x Algerije. 262 minuten in totaal. Koita en Mauritanië nemen het 29 januari op tegen Kaapverdië.

Antwerpse invloed tot nu toe beperkt
Royal Antwerp FC leverde met Alhassan Yusuf ook een speler voor de Afrika Cup. Yusuf is met Nigeria door naar de achtste finale, maar de middenvelder speelde nog geen minuut voor zijn land. Nigeria neemt het 27 januari op tegen Kameroen.

Konaté heeft er al een volledige match opzitten
Mory Konaté maakte van Mechelen de reis naar Ivoorkust en is met Guinee toegetreden tot de achtste finale van de Afrika Cup. Konaté speelde tot nu toe een volledige match mee met Guinee, dit was tegen Kameroen, hiermee komt zijn totaal op 90 speelminuten. Konaté neemt het met Guinee op 28 januari op tegen Equatoriaal-Guinea.

Top 3 speelminuten vanuit JPL op Afrika Cup tot nu toe 
01. Koffi met 270 minuten
02. Koita met 262 minuten
03. Odoi met 252 minuten