8e finale Afrika Cup, JPL-gehalte

8e finale Afrika Cup, ook Ivoorkust, Guinee en Congo, bevorderen het JPL-gehalte

25 januari om 08:00
Laatste update: 25 januari om 08:00

De Afrika Cup 2024 is in volle gang, alle matchen van de groepsfase zijn gespeeld waardoor we zeker weten welke Jupiler Pro League-spelers door zijn naar de achtste finale. Lazare Amani (Union SG) is er met gastland Ivoorkust toch nog bij, ook al was het op het nippertje. Raphael Onyedika van Club Brugge, Alhassan Yusuf (Royal Antwerp FC), Bilal El Khannouss (KRC Genk), Tarik Tissoudali (KAA Gent), Hervé Koffi (Sporting Charleroi), Joris Kayembe (KRC Genk), Mory Konaté (KV Mechelen), Nurio Fortuna (KAA Gent) en Aboubakary Koita (STVV) zijn door naar de achtste finale. 

Groep A, Yusuf, Onyedika en toch ook Amani
In Groep A zijn Equatoriaal-Guinea, Nigeria en Ivoorkust door naar de achtste finales van de Afrika Cup. Onyedika en Yusuf waren al even zeker, maar op de allerlaatste speeldag wisten ook Lazare Amani en gastland Ivoorkust zich te plaatsen. Dit kwam doordat Ivoorkust eerst buitenboord leek te vallen doordat het land slechts drie punten behaalde op de derde plaats. Uiteindelijk bleek dit voldoende om toch door te gaan. 

Groep B, einde verhaal voor Paintsil, Ashimeru en Odoi
In Groep B vonden er twee bizarre slotfases plaats, waardoor Ghana op het laatste moment gelijkspeelde tegen Mozambique en Kaapverdië in de slotfase gelijkmaakte tegen Egypte. Hierdoor gaan Kaapverdië en Egypte door naar de volgende ronde en is het voor het Ghana van Joseph Paintsil, Majeed Ashimeru en Denis Odoi keren terug naar Genk, Anderlecht en Club Brugge. 

Groep C, Diawara en Konaté gaan door, einde voor Gambia en Tom Saintfiet
In Groep C heeft de regerend Afrikaans kampioen Senegal een foutloze groepsfase beleefd. Het land wist na die matchen negen punten te behalen. Kameroen is tweede geworden en het Guinee van Diawara en Konaté werd derde met vier punten. Guinee gaat ook door, omdat het land zeker weet dat het voldoende punten heeft behaald om bij de beste vier derde plaatsen te behoren. Voor bondscoach Saintfiet is het einde oefening op de Afrika Cup, Gambia werd vierde zonder een punt te behalen.

Groep D, Koffi, Fortuna en Koita door naar achtste finale
In Groep D gaan Angola, Burkina Faso en Mauritanië door naar de achtste finale. Bij Burkina Faso staat Zebra Koffi in het doel, bij Angola is Buffalo Fortuna van de partij en bij Mauritanië is dat Kanarie Koita. Angola werd eerste in de groep door twee keer te winnen en eenmaal gelijk te spelen. Algerije is de opvallende afhaker, het land van Mohamed Amoura is er niet in geslaagd om de groepsfase te overleven, terwijl het als een favoriet bestempeld werd.

Groep E, Tunesië stelt teleur en moet als enige naar huis
In Groep E zijn de punten verdeeld over Mali, Zuid-Afrika en Namibië. Alle drie de landen gaan door naar de achtste finale. Tunesië leek het sterkste land van de groep, maar het land moet als enige de Afrika Cup verlaten. Na drie matchen blijven de Tunesiërs op twee punten steken. In de laatste match kon het land zich nog plaatsen, maar er werd met 0-0 gelijkgespeeld tegen Zuid-Afrika.

Groep F, Marokko en Congo zijn door
Marokko, met El Khannouss en Tissoudali, heeft de groepsfase als groepswinnaar afgesloten. De Atlasleeuwen wonnen ook hun laatste match, terwijl ze eigenlijk al geplaatst waren. Na drie matchen behaalde Marokko zeven punten. DR Congo en Joris Kayembe zijn ook door, het land is tweede geëindigd en heeft na drie matchen drie punten behaald.