Degryse en Nilis betreuren computervoetbal van trainers: ‘Hein (Gent) beetje zo’

Degryse en Nilis betreuren computervoetbal van trainers: ‘Hein (Gent) beetje zo’

20 januari - 13:13 Laatste update: 13:31
6

In een gesprek tussen voetbaliconen Marc Degryse en Luc Nilis laten ze hun gedachten gaan over de veranderende tijden in het Belgische voetbal. Ze wijzen op het verdwijnen van zuivere artiesten die voor opwinding zorgen aan de bal. 

Nilis benadrukt de snelle doorstroom van jonge talenten zoals Doku en Fofana. ‘De tijden zijn veranderd. De zuivere artiest, de voetballer die voor opwinding zorgt aan de bal, die blijft vandaag niet lang meer in de Belgische competitie. Kijk naar Doku … Hoe snel was die niet weg? Fofana hetzelfde…’, aldus Nilis. 

Beide heren missen de creatieve balkunstenaars in het hedendaagse voetbal. Nilis en Degryse zien een duidelijke oorzaak: het computervoetbal van veel trainers. Degryse wijst op trainers zoals Hein Vanhaezebrouck. ‘Trainers die tonen hoe spelers moeten lopen’, lezen we in Het Laatste Nieuws. ‘Hein is ook een beetje zo, hé. Zo van: 'Als de bal daar komt, moet die zo lopen, en dan moet jij naar daar...' Op die manier verdwijnt de spontaniteit uit het voetbal.’

Ze denken terug aan het tijdperk van Sollied en zijn "shadowgame," waarbij elftallen zonder tegenstander werden opgesteld om specifieke looplijnen te oefenen. Beide heren lijken die evolutie toch te betreuren. ‘Je mag het plezier niet afnemen van voetballers’, besluit Nilis.