Tijd voor de zeventigste Gouden Schoen, dit keer kan ook u een stem uitbrengen

Tijd voor de zeventigste Gouden Schoen, dit keer kan ook u een stem uitbrengen

18 januari - 10:15 Laatste update: 10:29
18

Het is bijna zover; de zeventigste Gouden Schoen wordt uitgereikt. Dit keer bepalen niet alleen bekenden uit de voetbalwereld de uitslag; ook de Belgische fan kan invloed uitoefenen op de uitslag.

De vakjury is eerst aan zet en bepaalt de drie spelers die kans maken op de Gouden Schoen van 2023. De publieksjury, die 20% extra van de punten toekent, stemt vervolgens op deze drie kandidaten en bepaalt wie de uiteindelijke winnaar wordt. Stemmen kan met een account op Het Laatste Nieuws via de smartphone-app, maar dat kan pas na de aankondiging van de presentator. Nadat alle stemmen binnen zijn wordt een selectisysteem toegepast.

Nadat alle stemmen binnen zijn, worden de stemmen van de vakjury (100% van de punten, dus bijvoorbeeld 1000 punten) en de stemmen van de publieksjury (20% extra punten, dus bijvoorbeeld 200 punten extra) samengeteld. De winnaar van de Gouden Schoen is uiteindelijk de speler of speelster met het hoogste aantal punten in totaal.

Wanneer twee kandidaten op gelijke hoogte eindigen, is het aantal punten dat de vakjury gaf leidend voor de uitslag. Treedt er een technische fout op of is er sprake van een bijzondere situatie of overmacht die invloed heeft op de stemming? Ook dan is de stem van de vakjury bepalend.

De uitreiking van de Gouden Schoen vindt aanstaande donderdagavond plaats.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.