'Leider' Zirkzee (ex-RSCA) bij topclubs in het vizier: Premier League past perfect

'Leider' Zirkzee (ex-RSCA) bij topclubs in het vizier: Premier League past perfect

11 januari - 15:14

Hij is dé revelatie van het Serie A-seizoen. Joshua Zirkzee, de voormalig spits van RSC Anderlecht, beleeft een topseizoen bij Bologna en wordt al voorzichtig gelinkt aan de stap naar een topclub én het Nederlands elftal. De 22-jarige spits kan Rossoblu miljoenen opleveren. Als hij vertrekt, waar past Zirkzee dan het best? VoetbalPrimeur zoekt het uit in samenwerking met databureau FACTS Consultancy.

FACTS Consultancy is een Nederlands bedrijf dat aan de hand van data met unieke algoritmes talloze (internationale) zaakwaarnemers, clubs en spelers ondersteunt om betere beslissingen te maken rondom transfers. In de afgelopen jaren was FACTS Consultancy onder meer betrokken met advies bij de transfers van Joey Veerman (PSV), Jerdy Schouten (PSV), Lucas Digne (Aston Villa), Sven Botman (Newcastle United), Ramiz Zerrouki (Feyenoord) en Arthur Melo (Fiorentina).

We analyseren het huidige niveau (Player Level) van spelers aan de hand van ruim negentig statistieken en de speelstijl (Playing Style) van spelers. Het Player Level geeft aan wat de individuele bijdrage is van een speler aan de prestaties van zijn team. Deze gegevens worden gecombineerd en aan de hand daarvan wordt in kaart gebracht welke clubs op dit moment het best bij de speler passen. Daarbij wordt gekeken waar een speler binnen één jaar de meeste progressie kan boeken.

Waanzinnige laatste maanden
De Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport noemde Zirkzee onlangs een mix van Samuel Eto'o, Ruud Gullit, Dennis Bergkamp, Marco van Basten, Ronaldinho, Mohamed Salah én Zlatan Ibrahimovic. Een dergelijke vergelijking komt natuurlijk veel te vroeg, maar het geeft wel aan hoe er in Italië naar de aanvaller gekeken wordt. De stap naar Bologna bleek in alle opzichten de juiste, zo wijzen ook de data uit.

Het jeugdproduct van Bayern München had in Zuid-Duitsland forse concurrentie van Robert Lewandowski en mocht maar mondjesmaat invallen. Zijn doorbraak bleef uit en logischerwijs was zijn individuele bijdrage ver onder het gemiddelde bij Der Rekordmeister. Bayern verhuurde Zirkzee in 2021 aan Anderlecht, bij paars-wit wist Zirkzee in 47 matchen 18 doelpunten te maken en 13 assists af te leveren.

In de zomer van 2022 keerde Zirkzee terug bij Bayern, dat de spits vervolgens voor 8,5 miljoen euro verkocht aan Bologna, een club die precies bij het toenmalige niveau van Zirkzee paste en waar hij door zijn jonge leeftijd kon doorgroeien.

Dat deed hij dan ook. Dit seizoen is hij niet te stoppen en heeft hij er al zeven competitietreffers in liggen. Slechts drie Bologna-spelers dragen individueel meer bij aan de vijfde plaats van Bologna in de Serie A. 'Bologna staat centraal, maar bovenal stijgt Joshua Zirkzee op', schreven Italiaanse media recent over de ijzersterke eerste seizoenshelft van de club.


Bron: FACTS Consultancy

Topclubs hebben Zirkzee in het vizier
De opmars van Zirkzee blijft niet onopgemerkt. "Ik zie geen betere spits voor Oranje", was Pierre van Hooijdonk onlangs lovend. Die uitspraak lijkt gedurfd, maar is zo gek nog niet. Momenteel is Zirkzee met zijn 22 jaar al beter dan de gemiddelde spits in La Liga en de Bundesliga in de beste dagen van hun loopbaan. De Nederlander legt het volgens data alleen nog af tegen de beste spitsen uit de Premier League.

De 'grote leider', zoals Bologna-trainer Thiago Motta Zirkzee onlangs noemde, kan komende zomer zomaar een toptransfer gaan maken. Deze winter is de aanvaller niet te koop, tenzij Bayern aanklopt. De oude werkgever van Zirkzee beschikt over een terugkoopclausule. Zirkzee werd al gelinkt aan Juventus, AC Milan en Manchester United. "Maar we nemen de telefoon niet op", aldus technisch directeur Marco Di Vaio.


Bron: FACTS Consultancy

Transfermogelijkheden Zirkzee
Als Zirkzee deze lijn doortrekt en Bologna is na dit seizoen wél bereid mee te werken aan een verkoop, waar kan hij dan het best naartoe? Uit data van FACTS Consultancy komen de tien beste potentiële bestemmingen naar voren. Een stap naar de absolute top van Europa komt op basis van het niveau van Zirkzee nog te vroeg, wel ligt een stap omhoog in het verschiet.

Real Sociedad, AC Milan, Juventus, Benfica, Bayer Leverkusen, Brighton, Aston Villa, Newcastle United, West Ham United en SSC Napoli komen uit de bus als goede matches. Bij al die clubs ligt het gemiddelde niveau hoger dan het Player Level van Zirkzee, maar de verwachting is dat de Nederlander binnen één jaar naar een veel hoger niveau kan groeien. Zirkzee zit momenteel het dichtst tegen het niveau van Benfica en West Ham aan.


Bron: FACTS Consultancy

Vier clubs uit de Premier League en drie uit de Serie A: qua speelstijl komt Zirkzee in die topcompetities het best tot zijn recht. Puur op basis van speelstijl past ook een stap naar Fulham, Chelsea en Tottenham Hotspur goed bij de spits. Conclusie: de Engelse competitie is op zijn lijf geschreven. Op het eerste oog is West Ham een interessante optie voor Zirkzee. Met Michail Antonio en Jarrod Bowen als voornaamste concurrenten is het niet ondenkbaar dat hij zich in de basis kan knokken. Bowen is de huidige topscorer, maar van nature geen spits.

Bij Milan lonkt voor Zirkzee eenzelfde scenario als afgelopen zomer. Nadat Marko Arnautovic was vertrokken bij Bologna, greep Zirkzee zijn kans met verve. Bij I Rossoneri staat de 37-jarige Olivier Giroud in de spits. Wordt Zirkzee in Milaan de opvolger van de Fransman, als laatstgenoemde het stokje gaat overdragen?