Bakayoko: In de jeugd van Club Brugge goede lessen geleerd

Bakayoko: "In de jeugd van Club Brugge goede lessen geleerd"

7 januari - 11:34

Johan Bakayoko beleeft voetbal meer als een cognitieve sport, dan als een fysieke sport. De vleugelaanvaller PSV, dit seizoen niet weg te denken uit de basiself van trainer Peter Bosz, is erg veel bezig met het mentale aspect. Het helpt de Rode Duivel zijn grote dromen te realiseren.

"Het mentale aspect is alles in het voetbal. Daar geloof ik echt in", vertelt Bakayoko aan de NOS. "Voetbal is geen zware fysieke bezigheid. Het is vooral een cognitieve sport. Je moet goed kunnen denken. Voetbal is als een schaakspel. Je moet op de juiste momenten de juiste keuzes maken. Weten wat je kunt. En vooral: wat je níet kunt", analyseert de rechtsbuiten.

Bakayoko kreeg onlangs nog een boek van Bosz. Daarin las hij over mentale hardheid, iets wat hij op jonge leeftijd al nodig had. "Ik heb in mijn leven genoeg tegenslag gehad. Daarvoor hoef ik alleen maar terug te denken aan mijn jaren in de jeugd van Club Brugge. Ik heb in die tijd goede lessen geleerd. Het maakt mij niet uit hoe groot de stress is die ik ervaar. Ik ga gewoon door. Met die instelling sta ik ook op het veld. Als het tegenzit, richt ik me op de volgende kans die ik krijg. Voetbal is een mentaal spel. Negentig procent van wat je doet, is aan te leren. Het gaat er vooral om hoe sterk je bent in je hoofd."

De Rode Duivel is zelden tot nooit tevreden, maar toch speelde hij dit seizoen al wel een aantal wedstrijden waar hij met een goed gevoel op terugkijkt. "De uit- en thuiswedstrijd in de Champions League tegen Glasgow Rangers, die wedstrijd tegen Arsenal en de tweede helft die we tegen Ajax speelden. Dat kwam dicht bij het niveau dat ik nastreef", aldus Bakayoko, die zich door niets van de wijs laat brengen. "Ik heb een duidelijke eigen visie over hoe mijn carrière moet verlopen. Daar laat ik niets of niemand tussen komen. Het maakt me niet uit hoe, maar ik zal mijn doel bereiken."

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.