Vrouwelijke ref binnenkort in JPL? “Kijken of we klaar zijn voor die stap”

Vrouwelijke ref binnenkort in JPL? “Kijken of we klaar zijn voor die stap”

16-12-2023 11:55 Laatste update: 13:08
9

De aankondiging dat Rebecca Welch binnenkort een Premier League-wedstrijd zal leiden, zet de schijnwerpers op gendergelijkheid in de voetbalwereld. De 40-jarige scheidsrechter uit Sunderland zal geschiedenis schrijven als de eerste vrouw die dit niveau bereikt. Wanneer zien we een vrouwelijke scheidsrechter in de Jupiler Pro League in België? 

De podcast Sporza Daily onderzoekt de kwestie. "Dat het bij ons nog niet gebeurd is, heeft te maken met culturele en maatschappelijke factoren, attitudes en stereotiepen. Maar het vrouwenvoetbal en -arbitrage ontwikkelt zich enorm de laatste jaren," deelt Stephanie Forde, de Belgische scheidsrechtersbaas.

Jana Van Laere, een veelbelovende scheidsrechter, benadrukt het belang van geleidelijke vooruitgang: "We moeten eerst kijken of we wel klaar zijn voor die stap hogerop. Iedereen moet alle reeksen doorlopen en ervaring opdoen. En vooral op fysiek vlak kunnen wij als vrouwen nog veel stappen zetten."

Forde kondigt aan dat vanaf januari vrouwelijke internationale scheidsrechters zullen worden opgeleid tot VAR en assistent-VAR. "Dat om binnenkort de stap naar Europees vrouwenvoetbal én naar plekjes als A-VAR in de Jupiler Pro League te zetten," legt ze uit. "Uiteraard met oog voor kwaliteit, maar de nood aan representatie is hoog."