Droomaffiches Antwerp en Union: Barça en Liverpool sneuvelden al eens in België

Droomaffiches Antwerp en Union: Barça en Liverpool sneuvelden al eens in België

13-12-2023 15:00 Laatste update: 18:00
15

Het gebeurt niet alle dagen dat FC Barcelona of Liverpool FC haar tenten opslaat in België. En dat dan nog in een en dezelfde week! Beide grootmachten streken in hun roemrijke verleden uiteraard al enkele keren neer op Belgische bodem, maar niet altijd met succes. VoetbalPrimeur.be duikt in het verleden en stelt vast: er is hoop voor respectievelijk Royal Antwerp FC en Union Saint-Gilloise.

FC Barcelona

De Catalaanse trots viel al acht keer te bewonderen in ons land. De eerste keer gebeurde dat ruim 60 jaar geleden. In 1960 was … Lierse SK de uitverkorene om Barça voor het eerst te ontvangen. In de voorrondes van de Europa Cup I bleek er geen kruid tegen opgewassen: 0-3. Sindsdien keerde het tij echter gevoelig. Straffer nog: in de jaren ’70 en ’80 slaagden de blaugrana er in vier duels in België slechts één keer in om te winnen. In 1976 beleefde Sporting Lokeren zulke hoogdagen dat ook de wereldtop moest buigen. In de UEFA Cup daverde het Waasland na een 2-1-zege tegen de Catalanen.

Twee jaar later: ander decor, nog een zwaardere kater voor Barcelona. In de vroegere fases van de Europa Cup II haalde RSC Anderlecht de voorhamer boven: 3-0! Kwalificatie is binnen, zou je denken, maar dat was buiten de waard gerekend. In Camp Nou werd de situatie nog helemaal omgedraaid. Na eveneens een 3-0 wezen strafschoppen de thuisploeg als gelukkige aan. In diezelfde campagne zou Barça in de halve finales SK Beveren elimineren, dankzij twee zeges met het kleinste verschil. Ook de finale tegen Fortuna Düsseldorf vormde geen probleem. Een Europese triomf met een stevig Belgische randje, met andere woorden!

In 1989 nam Anderlecht vervolgens zoete wraak. In de Europa Cup II stuurde het de Spaanse veelvraat met 2-0 wandelen, genoeg om ook de terugwedstrijd over de streep te trekken. Tijdens de huidige eeuw viel enkel Club Brugge de eer te beurt om Barcelona in de ogen te kijken. Dat gebeurde tot twee keer toe op korte tijd. Zowel in de UEFA Cup (2000) als in de Champions League (2002) moest Blauw-Zwart een nipte nederlaag toestaan. In dat laatste duel vierde ene Andres Iniesta overigens zijn debuut voor de hoofdmacht … Inmiddels is het 21 jaar geleden dat Barça nog eens in België landde.

Eén Belgische confrontatie hebben we tot nu toe bewust buiten beschouwing gelaten. Antwerp kreeg het goeie voorbeeld in 1965 van … zichzelf! In de tweede ronde van de Jaarbeursstedenbeker versloeg The Great Old het mythische Barcelona op de eigen Bosuil met 2-1. Die score bleek uiteindelijk onvoldoende om ook door te stoten naar de volgende ronde, maar het is wel een scalp die voor eeuwig aan de riem blijft hangen. Komt daar woensdagavond nog een tweede bij?

Balans FC Barcelona op Belgische bodem: 4 zeges, 4 nederlagen.

Liverpool FC

Ondanks haar legendarische status sprongen The Reds pas in 1964 voor het eerst in het Europese bad. De tweede tegenstander in die debuutcampagne kreeg meteen een Belgisch vlagje achter haar naam. Anderlecht kon het gebrek aan Europese ervaring bij de tegenstander niet uitspelen en ging met 0-1 de boot in. Het ging om de achtste finales van de Europa Cup I. Het jaar erna was het weer prijs. Toen moest Standard Luik er met 1-2 aan geloven, weliswaar in de Europa Cup II.

Liverpool legt sindsdien al eens graag een Belgische ploeg tussen haar boterham. Dat zou Club Brugge mogen ondervinden, helaas. In twee opeenvolgende finales stonden de Engelsen in de weg om eeuwige roem te vergaren. In 1976, in de eindstrijd van de UEFA Cup, hield Club hen nog op 1-1 op De Klokke. Dat gelijkspel volstond niet om de trofee in de wacht te slepen: Liverpool won de terugpartij met 3-2. Twee jaar later was het opnieuw de boeman voor Blauw-Zwart, ditmaal in de Europa Cup I. Die finale werd in één duel in Londen afgewerkt.

Luttele maanden later zou uitgerekend Anderlecht wraak nemen voor haar rivaal uit Brugge. Destijds werd de Europese Supercup nog betwist in twee wedstrijden. Op Brusselse grond beet Liverpool met 3-1 in het zand. Dat konden Kenny Dalglish en co niet meer rechttrekken op Anfield Road (2-1). Nadien volgde een adempauze van ruim een kwart eeuw. Pas vanaf 2005 zou Liverpool nog eens drie keer afreizen naar België. In de groepsfase van de Champions League was het te sterk voor Anderlecht (0-1, 2005) en KRC Genk (1-4, 2019).

Die eenvoudige passages in ons land staan in schril contrast met de voorrondes van het kampioenenbal in 2008. In de laatste fase verbond het lot toen Liverpool aan Standard Luik. Met de generatie Dieumerci Mbokani, Steven Defour, Milan Jovanovic, Axel Witsel … beleefden De Rouches absolute hoogdagen. Dat mocht ook het Britse powerhouse ondervinden. Op Sclessin kwam Liverpool goed weg met een brilscore, niet in het minst door een gemiste strafschop van Dante Bonfim. Pas na verlengingen op Anfield werd het lastige Standard van zich afgeslagen. Donderdagavond staat er net wat minder op het spel in het Lotto Park. Kan Union daarvan profiteren om een historische stunt neer te zetten?

Balans Liverpool FC op Belgische bodem: 4 zeges, 2 gelijke spelen, 1 nederlaag