Als ploeg goed draait, heb je veel aan Kawabe, maar als ploeg slecht speelt ...

"Als ploeg goed draait, heb je veel aan Kawabe, maar als ploeg slecht speelt ..."

02-12-2023 12:43
1

Carl Hoefkens is de weken van de waarheid puik begonnen. Tegen KRC Genk pakte Standard Luik een driepunter, met dank aan de enige treffer uit de match van Hayao Kawabe. De Japanner zet zich geregeld op het scorebord, maar Franky Van der Elst is nog niet helemaal overtuigd van zijn meerwaarde.

De laatste weken steekt Kawabe zijn neus nochtans steeds vaker aan het venster. Zijn teller staat op vijf doelpunten. In het seizoensbegin zag Van der Elst hem aan het werk tegen Sint-Truiden en dat viel toen behoorlijk tegen. "Maar hij is samen met Standard gegroeid. Intussen scoorde hij al mooie goals", geeft Van der Elst toe bij Het Nieuwsblad. Ook in Zürich, zijn vorige verblijfplaats, vond hij vlot de weg naar doel. Dat is dus zeker een kwaliteit.

Van der Elst verklaart hoe dat komt. "Hij heeft gevoel voor positie kiezen en de rust om te scoren", krijgt de Japanner complimentjes toegeworpen. Op verdedigend vlak valt hem ook niets te verwijten. "Maar ik denk niet dat hij de ploeg zelf op sleeptouw kan nemen", uit de analist zijn bedenkingen. Volgens Van der Elst ontbreekt het Kawabe aan pure kracht om Standard ook in lastige momenten erdoor te sleuren.

Daardoor durft de middenvelder wel eens een anonieme partij afwerken. "Kawabe zal weleens een bal afpakken, maar heeft hulp nodig om de ploeg echt opnieuw in de match te krijgen", aldus Van der Elst. Om het samen te vatten: "als de ploeg goed draait, heb je veel aan hem: goals, goeie passes, assists…" Als het niet goed loopt, is dat echter minder het geval. In ieder geval houdt Kawabe wel Kamal Sowah (die moeilijker scoort) en William Balikwisha op de bank. "Die heeft het helemaal verkorven", beseft Van der Elst over die laatste.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.