Man United dankzij briljante Ziyech op rand van Champions League-afgrond

29-11-2023 20:55 Laatste update: 21:07
2

Galatasaray en Manchester United hebben woensdagavond in Istanbul, na negentig krankzinnige minuten, de punten gedeeld. De formatie van manager Erik ten Hag kwam al vroeg op een ruime voorsprong, maar zag die teniet worden gedaan door een uitblinkende Hakim Ziyech en een schutterende André Onana: 3-3. The Red Devils schieten weinig op met het schamele puntje, en zijn nog altijd hekkensluiter in Groep A. Bij Galatasaray startte Dries Mertens in de basis.

De druk stond er behoorlijk op bij United, dat moest winnen om écht zich te houden op plaatsing voor de knock-outfase. Het begin was ijzersterk. Al na elf minuten spelen was het raak. Alejandro Garnacho, afgelopen weekend nog trefzeker met een briljante omhaal, maakte de 0-1. De Argentijnse vleugelaanvaller was het eindstation na een fraaie aanval. Nog geen tien minuten later werd de score verdubbel. Bruno Fernandes nam de wonderschone treffer voor zijn rekening.

Even leek er geen vuiltje aan de lucht voor Manchester United, maar toen stond Ziyech op. De linkspoot bracht na een klein halfuur spelen de spanning terug in de wedstrijd, Onana te passeren uit een vrije trap. De doelman werd op het verkeerde been gezet. Toen Scott McTominay kort na rust de marge weer naar twee bracht in het voordeel voor United, leek Ten Hag weer wat rustiger adem te kunnen halen.

Niets bleek echter minder waar, Galatasaray knokte zich helemaal terug in de wedstrijd. In de 62e minuut mocht Ziyech opnieuw aanleggen voor een vrije trap. Weer was het raak én weer zag Onana er (totaal) niet goed uit. De Kameroener slaagde er niet in de bal vast te klemmen: 2-3. Daar bleef het niet bij. Een kleine tien munten later werd er weer gescoord in het spectaculaire duel, en opnieuw door de Turken. Muhammed Kerem Akturkoglu scoorde, op aangeven van uitblinker Ziyech, die in de slotfase naar de kant werd gehaald.

Zijn treffer bleek het laatste wapenfeit, waardoor United wederom niet weet te winnen in de Champions League. De Engelse grootmacht heeft nu vier punten. FC Kopenhagen, dat later op de avond tegen Bayern München speelt, heeft er eveneens vier. Galatasaray staat op vijf. Uitgeschakeld is Ten Hag dus nog niet, maar het zal er enorm om spannen in de laatste speelronde.