Euro 2024 kleurt Belgisch: mogelijk 20 afgezanten (of meer) uit Jupiler Pro League

Euro 2024 kleurt Belgisch: mogelijk 20 afgezanten (of meer) uit Jupiler Pro League

24-11-2023 14:00 Laatste update: 25-11-2023 09:15

De kwalificatiecampagne voor Euro 2024 heeft nagenoeg al haar geheimen prijsgegeven. In totaal zijn 21 van de 24 deelnemende landen ingevuld, de overigens drie plekjes worden opgevuld in maart. De Rode Duivels zullen er gelukkig bij zijn in Duitsland, al hoeven de trouwe volgers van de Jupiler Pro League hun ogen niet uitsluitend op hen te richten. Ook bij andere naties vallen JPL-gangers te spotten. VoetbalPrimeur.be biedt nu al een voorzichtige vooruitblik.

Het leeuwendeel van de spelers op het EK van komende zomer zal zijn brood verdienen in een Europese topcompetitie, maar ook onze vaderlandse liga heeft enkele uithangborden om trots op te zijn. Zoals de zaken er nu voorstaan, zou niemand mogen verschieten als er straks 20 JPL’ers aan de start van het toernooi verschijnen. Dat is het aantal internationals dat in 2023 minstens één keer werd opgeroepen voor een land dat zich intussen geplaatst heeft voor Euro 2024. Niet iedereen van hen zal ook effectief de valiezen mogen pakken richting Duitsland, maar het geeft wel al een indicatie.

De geselecteerde spelers zouden een deel van de voorbereiding van hun huidige club missen met het oog op het komende seizoen. Voorlopig mogen acht ploegen op beide oren slapen: Sporting Charleroi, KAS Eupen, KAA Gent, KV Kortrijk, OH Leuven, RWDM, Sint-Truiden en Union Saint-Gilloise. Zij hebben momenteel geen potentiële EK-kandidaat in hun rangen lopen, al is dat an sich niet per se een vrolijke vaststelling. In ieder geval mogen acht eersteklassers wél hopen op een afgezant op Euro 2024. Een alfabetisch overzichtje:

RSC Anderlecht
Bijna een derde van de mogelijke EK-gangers uit onze competitie zou uit het Lotto Park kunnen komen. Recordinternational Jan Vertonghen is uiteraard een zekerheidje bij de Rode Duivels. Maatje Zeno Debast is nog wat groen achter de oren, maar kreeg tegen Servië zijn eerste volwaardige kans. Een selectie lijkt realistisch. Sinds de aanstelling van Jesper Fredberg kijkt de Deense bondscoach met argusogen naar Brussel. In de afgelopen interlandperiode werden de vier Deense Anderlecht-boys allemaal opgeroepen. Ook Ludwig Augstinsson zag zijn

Zeno Debast en Jan Vertonghen (BELGIË), Thomas Delaney, Kasper Dolberg, Anders Dreyer, Kasper Schmeichel (alle vier Denemarken)

Royal Antwerp FC
Ook in Deurne-Noord kan het EK van 2024 een extra pigment krijgen. In de eerste plaats hoopt de Antwerp-fan op een oproepingsbrief voor Arthur Vermeeren. Het raspaardje wordt alvast aangeprezen door een heleboel kenners. Wie weet, krijgt hij met Mandela Keita zelfs een ploeggenoot aan zijn zijde. En wat gedacht van Toby Alderweireld, die de afgelopen weken toch flink flirtte met Domenico Tedesco? Voor Arbnor Muja, een trouwe soldaat bij Albanië, belooft komende zomer dan weer een onvergetelijke ervaring te worden.µ

Toby Alderweireld (?), Mandela Keita, Arthur Vermeeren (BELGIË), Arbnor Muja (Albanië)

Cercle Brugge
Minder waarschijnlijk dan pakweg Vermeeren, maar ook Hugo Siquet is wel degelijk een kanshebber op een selectie. In oktober mocht hij al eens proeven van de hoofdmacht. Bij de voorbije interlands schatte Tedesco dan weer in dat de rechtsachter waardevoller zou zijn voor de beloften. In ieder geval is de spoeling op de backs niet zo bijster dik. Toch maar in het ogen houden de volgende maanden!

Hugo Siquet (BELGIË)

Club Brugge
We blijven eerst in het Belgische kamp. Tot dusver is Tedesco nog niet zo happig gebleken op Hans Vanaken, ook al is de spelmaker bij Club Brugge aan een prima jaargang bezig. Onder de Duitse bondscoach kreeg hij tot op heden geen enkele speelminuut. Dat geldt ook voor Jorne Spileers, al moet hij uiteraard eerder mikken op de toekomst. De talentvolle mandekker mocht vorige week alvast meetrainen met de grote jongens. Bij Denemarken staat het in de sterren geschreven dat Andreas Skov Olsen één van de smaakmakers moet worden, zeker in zijn huidige hoogvorm.

Jorne Spileers en Hans Vanaken (BELGIË), Andreas Skov Olsen (Denemarken)

KRC Genk
Een Belgische international zit er niet meteen in bij Genk, maar bij Slowakije en Zwitserland zal normaal gezien wél blauw bloed doorheen de selectie stromen. Patrik Hrosovsky heeft al voldoende bewezen het klappen van de zweep te kennen. Bij Andi Zeqiri ligt dat enigszins anders. De 24-jarige spits wacht nog op zijn eerste doelpuntje én basisplaats voor zijn vaderland, maar mag wel regelmatig invallen.

Patrik Hrosovsky (Slowakije), Andi Zeqiri (Zwitserland)

KV Kortrijk
Bij de rode lantaarn is het dezer dagen eerder kommer en kwel, maar ook daar zit een EK-ganger in de pijplijn. Linksachter Raul Oprut zal dan wel een stap voorwaarts moeten zetten. Zijn aanpassing aan het Belgische voetbal verloopt immers stroef. Als dat toch lukt, mag Roemenië hem verwachten. Voorlopig staat zijn teller op drie caps.

Raul Oprut (Roemenië)

Standard Luik
Tedesco gaat enkele drukke maanden tegemoet, want ook op Sclessin loopt er aantrekkelijk materiaal rond. Arnaud Bodart vecht bijvoorbeeld om een stekje als derde doelman. Mocht Thibaut Courtois niet meer terugkeren, zou dat stiekem in zijn voordeel kunnen spelen. Ook Zinho Vanheusden droomt ongetwijfeld nog van een oproepingsbrief. Dan zal de aanvoerder van Standard wel een beter vormpeil moeten etaleren. Na al die jaren vol blessureleed gunt de bondscoach hem echter nog tijd.

Arnaud Bodart en Zinho Vanheusden (BELGIË)

KVC Westerlo
Het lijkt een klein kansje, maar Matija Frigan zal er sowieso voor knokken. De recordaankoop van Westerlo moet eerst en vooral zijn stempel wat vetter drukken op het spel van de Kemphanen. Wanneer hij daarin slaagt, komt Zlatko Dalic misschien wat vaker langs in het Kuipje. In september werd de twintigjarige Frigan al eens geselecteerd, zonder minuten te maken.

Matija Frigan (Kroatië)

En nog meer ... (?)

Daar blijft het overigens niet bij. Via de play-offs in maart kunnen namelijk nog twaalf landen proberen om Euro 2024 alsnog te bereiken. Ook daar zitten spelers uit de JPL bij. Denk maar aan Alfred Finnbogason en Victor Pálsson (twee IJslanders van KAS Eupen, Jón Dagur Thorsteinsson (IJsland, OHL), Sergiy Sydorchuk (Oekraïne, KVC Westerlo), Raz Shlomo (Israël, OHL), Michal Skoras (Polen, Club Brugge) en Anthony Moris (Luxemburg, Union Saint-Gilloise). Tot slot komen er mogelijks nog enkele verrassingen uit de mouw. Als pakweg Thorgan Hazard het goed blijft doen bij Anderlecht, zal Tedesco hem toch ook in het achterhoofd houden. Kortom: de moeite waarde om te blijven volgen!