Rode Duivels in Pot 1 tijdens EK-loting, mogelijk tegen Kroatië of Nederland

Rode Duivels in Pot 1 tijdens EK-loting, mogelijk tegen Kroatië of Nederland

20-11-2023 21:52 Laatste update: 21-11-2023 08:00
14

De Rode Duivels waren al geplaatst voor het EK 2024 in Duitsland, maar na de 5-0 zege tegen Azerbeidzjan hebben De Rode Duivels zich verzekerd van deelname aan Pot 1. Hierdoor ontlopen De Rode Duivels de toplanden Duitsland, Portugal, Frankrijk, England en Spanje. De loting van het EK vindt plaats op 2 december.

De UEFA bepaalt de indeling van de vier potten aan de hand van de resultaten in de huidige kwalificatiereeks. De groepswinnaars komen logischerwijs eerst aan bod, daarna volgen de nummers twee. In het geval van een gelijk aantal punten wordt achtereenvolgens gekeken naar doelsaldo, gemaakte doelpunten, het aantal doelpunten in uitduels, het aantal zeges en het aantal uitzeges. Indien nodig wordt de kaartenlast er als laatste criterium bijgepakt.

Naast de toplanden die De Rode Duivels ontlopen, blijven er toch nog sterke landen over in de overige potindelingen. Onder meer Kroatie, Nederland en Italie vallen onder de mogelijke tegenstanders van De Rode Duivels in de groepsfase van het EK 2024 in Duitsland.

Virtuele potindeling loting EK 2024
Pot 1: Duitsland*, Portugal*, Frankrijk*, Engeland*, België*, Spanje*
Pot 2: Turkije*, Denemarken*, Hongarije*, Albanië*, Roemenië*, Oostenrijk*
Pot 3: Schotland*, Nederland*, Kroatië, Italië, Servië*, Slovenië
Pot 4: Slowakije*, Tsjechië, Zwitserland* en drie play-offwinnaars

*Zeker van EK-deelname

Wanneer is de loting voor het EK 2024?
De loting voor de groepsfase van het EK is zaterdag 2 december in Hamburg. De ceremonie begint om 18.00 uur. Een zware poule zou voor De Rode Duivels niet geheel onoverkomelijk zijn: de nummers één en twee zijn verzekerd van deelname aan de achtste finale, terwijl ook de vier beste nummers drie zich kwalificeren voor de knock-outfase.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.