Oranje mag naar het EK na nipte zege, Frankrijk boekt recordzege

18-11-2023 22:42
20

Oranje speelde zeker geen grootse wedstrijd tegen Ierland, maar het team van Ronald Koeman heeft kwalificatie voor het EK wel af weten te dwingen. Door de 1-0 overwinning gaat het Nederlands elftal zich de komende zomer dus net zoals België melden in Duitsland.

Voor de wedstrijd tegen Ierland was de opdracht duidelijk voor Oranje: een overwinning was genoeg voor kwalificatie voor het EK. Het Nederlands elftal moest het echter wel stellen zonder bijzonder veel geblesseerde spelers. Daardoor mochten oudgedienden Stefan de Vrij en Daley Blind in de defensie starten. Dat duo liet zien nog altijd van waarde te kunnen zijn voor Oranje, ondanks dat Nederland niet goed speelde.

De formatie van Koeman was namelijk bijzonder slordig tegen Ierland. De bezoekers gaven echter verschillende cadeautjes weg, waardoor het na iets meer dan tien minuten spelen al 1-0 stond: Wout Weghorst draaide goed weg bij zijn directe tegenstander en kreeg daarna alle tijd en ruimte om op het doel van Ierland af te dribbelen. Met een geweldige uithaal liet Weghorst doelman Gavin Bazunu vervolgens kansloos: 1-0.

Oranje werd daarna iets sterker, terwijl de Ieren erg veel ballen in bleven leveren. Het zorgde voor een aantal kansen, maar niet voor een tweede goal. Oranje was namelijk onnauwkeurig in het uitspelen van aanvallen. Direct in de tweede helft kreeg Xavi Simons een goede mogelijkheid, maar uitgerekend Cody Gakpo pareerde zijn inzet. Simons speelde sowieso een ongelukkige wedstrijd.

Snel daarna raakte Tijjani Reijnders de paal, maar vijf minuten later leek het mis te gaan voor Oranje: doelman Bart Verbruggen (ex-RSC Anderlecht) liet een schot van Adam Idah plotseling glippen. De bal bleek de doellijn daarna net te zijn gepasseerd, maar toch kwam de 1-1 niet op het scorebord te staan: de goal werd namens afgekeurd wegens buitenspel. Zo kwamen Oranje en Verbruggen goed weg.

In het restant van de wedstrijd werd het nog even spannend, maar wist Nederland de overwinning over de streep te trekken. Daardoor plaatst Oranje zich met een magere 1-0 zege op Ierland voor het EK in Duitsland van komende zomer. De ploeg van Koeman is zeker van plek twee in Groep B, achter Frankrijk.

Frankrijk boekt recordzege
De Fransen wonnen zaterdag met 14-0 van Gibraltar. Door twee eigen doelpunten van de bezoekers was de match meteen gespeeld. De jongste debutant voor Frankrijk sinds 1914, Warren Zaïre-Emery, scoorde de 3-0. Bij zijn doelpunt viel de jongeling wel geblesseerd uit. Zijn tegenstander Santos kreeg rood voor een foutieve sliding. De Franse goals bleven daarna komen. Kylian Mbappé tekende voor een hattrick. Kingsley Coman was goed voor twee doelpunten. Ook Jonathn Clauss, Youssouf Fofana, Adrien Rabiot, Ousmane Dembélé en Olivier Giroud scoorden in de grootste Franse zege ooit.

Over precies twee weken vindt de loting voor het eindtoernooi al plaats. Het lijkt erop dat Oranje dan in Pot 3 zal zitten. België komt in Pot 1 als het zondag wint van Azerbeidzjan.