Oefenmatch in vraag gesteld: 'Nog nooit speler geselecteerd acht maanden voor EK'

Oefenmatch in vraag gesteld: 'Nog nooit speler geselecteerd acht maanden voor EK'

15 november - 13:16
1

Zondag tegen Azerbeidzjan kunnen de Rode Duivels zich nog verzekeren van de eerste stek in hun kwalificatiepoule, maar eigenlijk staat er in deze interlandperiode behoorlijk weinig op het spel. Dat is al zeker niet het geval in de oefenpartij met Servië. Enkele jonge wolven een kans gunnen is dan de beste invulling. Op dat vlak krijgt Domenico Tedesco een pluim.

Sinds de Duitser het stokje overnam van Roberto Martinez, hebben al een heleboel nieuwe gezichten zich mogen melden bij de nationale ploeg. 'De bondscoach verjongt naar eigen zeggen niet ‘om te verjongen’, maar vooral om alternatieven te ontdekken', schrijft Ludo Vandewalle daarover in Het Nieuwsblad. Hoewel de ploeg nog niet helemaal op punt staat en er hier en daar nog twijfelgevallen heersen, grijpt Tedesco niet plots terug naar ervaren krachten. 'Die alternatieven ziet hij niet meer in Toby Alderweireld, Axel Witsel of Dries Mertens. Zijn geloof in de jongeren lijkt niet gespeeld.'

Voluit de kaart van de jeugd trekken, het zal ook tegen Servië en (in iets mindere mate?) Azerbeidzjan gebeuren. Vandewalle noemt Ameen Al-Dakhil, Arthur Vermeeren en Aster Vranckx als kanshebbers op speelminuten. Toch zal een puike prestatie in een oefenduel in november volgens hem 'niet bepalend zijn voor een uiteindelijke uitverkiezing in de keurgroep'. Anders gezegd: 'Er is nog nooit een speler geselecteerd op basis van een prestatie in een oefenduel acht maanden voor een groot toernooi.' Als Vermeeren en co zich écht kandidaat willen stellen voor een EK-ticket, zal dat vooral bij hun respectievelijke clubs moeten gebeuren.